29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Пещерка от Раневия род направи дарение за вилата на Александър Стамболийски

vila aleksandar stamboliiski slavovica

Пещера-Славовица. Пещерка от Раневия род е дарила холна гарнитура от двадесетте години на миналия век за приемната във вилата на Александър Стамболийски (1879-1923), която се намира на три километра от Славовица. Новината съобщи https://pzdnes.com.

Постройката изгоря през 2000 г. и благодарение на щедри спомоществователи и грижата на местните институции бе възстановена в първоначалния си вид.

След възстановяването на постройката най-напред бе върнат музеят на първия етаж, в когото туристите могат да видят единствените оцелели вещи от дома на премиера на България от периода 1919 – 1923 г.

Стара снимка от 1922 г. ни показва как е изглеждала източната фасада на вилата. Ето как изглежда тя днес.

По повод на 100-годишнината от трагичната гибел на земеделския водач от днес за посетители бе отворен и вторият – жилищен етаж, където е преминала последната година от живота на Стамболийски. На базата на чертежи направени от Асен Стамболийски, син на Александър Стамболийски и запазени снимки от онова време е възстановена атмосферата в дома. Постройката е създадена в периода 1920 – 1922 г., но не е запазено името на нейния архитект. Тя е в традициите на българската възрожденска къща, но е украсена в стила на навлизащият тогава модернизъм. Земята е била собственост на семейството на фамилията, тя надхвърля 19 000 кв.м. и в нея са разположени всички постройки. В източната част на имота е имало голямо и много добре поддържано лозе, с което премиерът се е гордеел. В къщата той е приемал както министри, така и обикновени селяни, които все намирали за какво да разговарят с него. В тази вила Стамболийски е работил и по републиканската си конституция, която искал да наложи. Именно тук го заварва Деветоюнския преврат и по ирония на съдбата също тук издъхва. Вилата е била ограбена през 1923 г. и национализирана. Тя е върната на собствениците едва през 1933 г.

Какво ще видите когато влезете в тази кипра и красива вила?

На първия етаж, от запад ще влезете в музея. Той е направен по всички съвременни изисквания и с помощта на електронен гид ще научите най-важните неща за живота на Александър Стамболийски. Там ще видите и вещите оцелели след пожара през 2000 г. Там е и картечницата, с която е бил охраняван дома.

На втория етаж е „светая светих“ на семейството, но поради ангажиментите на тогавашния премиер половината стаи са заети от приемната и кабинета. До тях се стига през малко коридорче, което се е превърнало в своеобразен музей на произведения вдъхновени от Александър Стамболийски, като бюстът му от Величко Минеков.

Вестибюлът е побрал и две картини, едната е рисувана от запалена земеделка, чийто баща е заръчал да дари своя картина на музея, а втората е портрет на Александър Стамболийски, чийто оригинал се намира в пловдивска галерия, разказва директорката на музея Янка Давчева, която имахме късмет да срещнем днес там.

За посещение вече са отворени приемната, кабинетът, спалнята и трапезарията на втория етаж, а от там се излиза на широк балкон от когото се открива великолепна гледка.

Най-напред ще попаднете в приемната, където ви очаква висока кахлена печка и гарнитурата от 1920 г. Тя е българска и оригинална. Била е купена от същото място, от което е купил своята и Стамболийски. По време на реставрацията са положени много усилия да се намери подобна, но щастието се усмихнало и авторите на проекта за реставрация я получили като дарение от наследници на стария пещерски род Раневи, които днес живеят в София. Те я пазели като реликва от своите предци, но се съгласили да я предоставят за експозицията. На стената в тази стая ще видите и министрите от кабинетите на Стамболийски.

След това ще се озовете в кабинета на Александър Стамболийски.

Там също ви очакват вещи от двадесетте години на миналия век. На една от стените е и портретът на Янко Забунов, който запалва искрата на земеделската идея в душата на славчанина.

До нас са достигнали само две оригинални страници от конституцията на Стамболийски и съдържанието им може да бъде прочетено в музея.

Директно към спалнята води вратата от кабинета. Там са поставени множество фотографии на семейството.

Приемната и спалнята имат изход към трапезарията.

Гледката от балкона е фантастична.

Събитието :

Във вилата – музей се състоя възпоменателното честване от смъртта на земеделеца.

Мястото не е избрано случайно, точно там в малката стопанска пристройка са изминали последните минути от живота на Александър Стамболийски. Отслужен бе водосвет, а в селото бе открита и временна изложба във връзка със значимата 100-годишнина. Нейното откриване бе направено от директорката на музея Янка Давчева. Фотосите са експонирани в читалището, пред което е бюст – паметника на най-известния славчанин. Инж. Емил Йончев – син на съратник и родственик на Ал. Стамболийски, сподели спомени на баща си от събитията през юни 1923 г.

Припомняме, че къща музей „Александър Стамболийски“ е изпълнена по проект, финансиран от Министерството на културата, с който бе реставриран вторият етаж на вилата музей чрез декорация на стените, балкона и източната стена.  Цялата вила е боядисана в цвят, подобен на оригиналния, когато министър-председателят е живял в нея /1922-1923 г./ Също така е отремонтиран покривът на стопанската постройка, където се съхранява „Кървавият надпис“.

 

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://pzdnes.com


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!