28 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Митрополит Николай ще освети 18-метров християнски кръст

mitropolit nikolay

Црънча. 18-метров християнски кръст, който е издигнат в парка „Свети Георги Победоносец“ в пазарджишкото село Црънча, ще бъде осветен тържествено навръх Архангеловден от пловдивския Митрополит Николай. Това съобщи  OFFNews  като цитира областният управител на Пазарджик Трендафил Величков.

Той разказа, че идеята за издигането на християнския символ в местността „ Гергьова черква“ в Къркарийския рид на Западните Родопи е на различни поколения местни хора.

Предание разказва, че на това място има стар параклис на Свети Георги и останки от манастир и древнохристиянски църкви.

В благородното дело тук да се извиси метален кръст се включили семейство Любчо и Петя Кокови, които подели инициативата на Набор 1956 от селото, кметът на община Пазарджик Тодор Попов, който също участвал с лично дарение и съдействал за облагородяване на парка, Георги Янкулов, председател на Фондация „Бъдеще за древна Царина-Бъдеще за Црънча“ и много фирми, които помогнали с осигуряването на материали за изработването на кръста.

Съоръжението е с височина 18 метра и е монтирано върху фундамент от 4 метра. През нощта ще бъде осветен, а край него ще има пилони със знамето на България, на Пловдивската митрополия и реплика на знамето на панагюрските въстаници от Четвърти революционен окръг, ушито за Априлското въстание от Райна Княгиня.

Тържественото освещаване на кръста ще бъде на Архангеловден – 8 ноември /вторник/ от 12:00 ч.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!