26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Митрополит Николай откри сградата на новото Архиерейско наместничество. Частица от мощите на св. Димитър остават в Пещера

dimitrovden 2022

Пещера. Негово Високопреосвещенство Митрополит Николай възглави архиерейската света Литургия в храм „Св. вмчк Димитър“ на 26 Октомври , по случай големия християнски празник – Димитровден. Храмът е единствен в общината, посветен на великомъченика. В богослужбата съслужение взеха свещеници от храмовото духовенство, както и духовници от Пловдивска епархия, епископи и архиереи.

Снимка : peshteraprim

Игуменът на Бачковския манастир Величкият епископ Сионий донесе частица от светеца, която се съхраняваше в Бачковската света обител. Пристигането на реликвата бе отбелязано с продължителен църковен звън на камбаните. По-късно стана ясно, че мощехранителницата ще остане в катедралния храм в Пещера. „Дошъл съм да се помоля за благоденствието на жителите в нашата община и за щастливото бъдеще на нашия духовен град“, каза Младенов след като се поклони пред мощите на Св. Димитър.

Снимка : peshteraprim

За да се поклонят пред светеца тук пристегнаха кметът на Пещера Йордан Младенов, неговите заместници, Трендафил Величков-областен управител, генерал -майор Явор Матеев – командир на съвместното командване на специалните операции, кметовете на Брацигово и Батак, граждани и миряни от областта.

Снимка : peshteraprim

Десетки миряни бяха дошли в молитвено мълчание да запалят свещ и измолят здраве, щастие и късмет за своите близки и родственици. Горещи молитви бяха отправени в памет и упоменание душите на онези, които не са сред нас.

Снимка : peshteraprim

В края на светата Литургия митрополит Николай благодари на Кмета : “ Познавам Ви като добър християнин, като човек, който обича България, който никога не е отказал съдействие на храмовете в този град. Знаем, че във време на кризи и изпитания, никому не е леко. Християните са хора благодарни. Християните Ви следят с очите на сърцата си. И са Ви благодарни. И аз изказвам от тяхно име и своята благодарност за това, което правите като съработник Христов. Сигурен съм, че си давате сметка, че не без Божие знание Вие сте кмет. Защото всяка власт е от Бога дадена. Вие не сте заграбил властта, Бог Ви я е дал. И ние благодарим, че Господ е проявил към нас своята милост като е дал Кмет да бъдете Вие. Пожелавам Ви да се радвате на много успехи, уверявам Ви, че в Мое лице имате верен духовен приятел. Уверявам Ви, че се моля за Вас. Благославям Ви Бог да Ви помага. Уверявам Ви, че божият народ Ви обича и Ви е благодарен за грижите, които проявявате за него. Това е добър народ. И аз Ви се радвам и съм щастлив, че го правите с чисто сърце.“

Снимка : peshteraprim

Днес беше осветена и новата сграда на Архиерейското наместничество в Пещера. 

Снимка : peshteraprim

По думите на митрополит Николай, тази сграда ще е „място в което ще се събират хора сеячи на Божието слово“. Архитект на постройката е Младен Китов, който е проектирал постройката. Тя е изградена безвъзмездно от Валентин Василев. Митрополит Никола допълни : “ За строежа на Архиерейското наместничество неоценима помощ оказа кметът на Пещера Йордан Младенов. Г-н Кмете, най-важното в живота на Църквата не са сградите от камък и тухли. Важен е духовния градеж. Ние се радваме, че имате достойно място в това дело. Благодарим на Бога, че светската власт има духовно съзнание във Ваше лице. Благодарим, че нни подпомогнахте, подкрепихте и съдействахте във всяко отношение в църковния живот.

Снимка : peshteraprim

В знак на благодарност г-н Младенов бих искал не за да отнема наградата, която Бог Ви е приготвил, да Ви връча преди всичко за насърчение на другите, защото Вие сте смирен и няма да се възгордеете от това, да връча благодарствена грамота, едно скромно зачитане и признание на Вашият благословен от Бога труд. Който прави добро, дава на заем Господу, и той ще му отплати за неговото благодеяние. Оценяваме по достойнство оказаната от Вас помощ и подкрепа. Приемете в знак на почит и икона с образ на нашия Господ и спасител. Иисус Христос да Ви благослови, да Ви помъдрява, да Ви вдъхновява, да Ви пази, и да Ви дава благословен успех! Благодарим !

Архиерейският наместник на Пещерска духовна околия свещеноиконом Любомир Траянов поднесе в дар на митрополит Николай архиерейски епитрахил и омофор от името на околийското свещенство.

Снимка : peshteraprim

Последва освещаване от духовенството на новото Архиерейско наместничество. Богомолците имаха възможността да разгледат вътрешните помещения и условията за работа. Йордан Младенов връчи на митрополит Николай дар за новото Архиерейско наместничество.

Снимка : peshteraprim

 

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!