19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков21:58, 30 юли 20222min

Фолклорен събор „Свети Константин 2022“ – Мащабна проява, самобитност и неподправеност

sabor 2022

Пещера- Св. Константин. През 1967г. се поставя началото на съборите провеждани на „Широката поляна“ в пещерското село Свети Константин. От 6 години събитието, което събира жителите на Пещера и областта придоби статут на Национален фолклорен събор на народното творчество.

Снимка : peshteraprim

Перфектната организация от страна на Общината направи тази изява популярна в цялата страна. За участие в музикалната надпревара се записват изпълнители и групи от България, за да си дадат среща на сцената и да покажат как се пази и съхранява българщината.

Снимка : peshteraprim

В късния съботен ден журито  пристъпи към връчване на наградите от първата конкурсна част. Грамоти за участие и купи на участниците връчваха зам.-кмета на Община Пещера Елена Рядкова и Галя Стоянова- секретар на Общината. Веднага след тях на сцената излезе кметът Йордан Младенов и зам.-областния управител Петя Цанкова за да поздравят съборяните, участниците и гостите на селото.

Снимка : peshteraprim

Йордан Младенов благодари на изпълнителите за обичта и българщината по опазване на непреходното народно творчество : “ Благодарение на взаимните усилия на участници, организатори, жури, публика, този събор се превърна в едно от най-големите културни събития на територията на областта. И тази година ще видим песни, танци, обичаи и традиции, носии, запазени от самодейци и читалищни колективи. Всичко това ни обединява, кара ни да се чувстваме силни и единни. Бъдете здрави и успешни. Изживейте своето лято. Чувствайте се чеда на майка България и я обичайте!“.

Снимка : peshteraprim

Петя Цанкова благодари за поканата да присъства на националния събор и каза : “ Изказвам респект, уважение и признателност за прекрасната организация по провеждането на това събитие за региона. Убедена съм, че с езика на песента, музиката и танците и чрез колоритните костюми, вие доставяте естетическа наслада и удоволствие на българската публика. Наш дълг е да съхраним и предадем на идните поколения богатството и неизчерпаемата мъдрост на нашия фолклор. Вие ни показвате как да го правим. Благодаря от сърце! Честит празник!

Снимка : peshteraprim

Кметът на общината връчи наградата Гранд При на представителен ансамбъл за автентичен фолклор Дълбоки при НЧ „Развитие“ с. Дълбоки община Стара Загора, с ръководител Кристина Янкова. Младенов удостои с плакет най-малкия участник Стела, която е на 1 година и девет месеца, но взе активно участие в представянето на своята група от с. Дълбоки.

Снимка : peshteraprim

За доброто настроение на присъстващите своите песни пя обичания Николай Учкунов. Кръшни хора се завиха на поляната под ритмите на гайдарски състав „Войводите“.

Снимка : peshteraprim

Настроението се повиши с любимите песни на оркестър Канарите.

Снимка : peshteraprim

Летния дъжд не уплаши хората на „Широката поляна“ дошли да видят запалването на традиционния летен огън от Йордан Младенов. Празненствата продължават с певицата Валя и танцова формация.

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!