Министерството на здравеопазването (МЗ) е приело промяната в Наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях.

С промяната педагози, лекарски асистенти и фелдшери ще могат да работят в детските ясли и яслените групи на детските градини.

Здравното министерство предложи изменението заради големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“, каквито се изисква да работят в детските ясли.

„Случи се нещо, за което се борим от пет месеца всеки Божи ден – промяна в Наредба 26 за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях. Един наглед малък препъникамък, който ни отне месеци битки, за да започне колата на ранната детска грижа да върви напред“, коментира по повод приетите промени в наредбата депутатът от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова във „Фейсбук“, като допълва, че яслите ще получат възможността да назначават педагози там, където липсват медицински сестри.

По думите ѝ България е единствената страна, в която за децата от 0 до 3-годишна възраст се грижат медицински сестри, а не педагози и специалисти по ранно детско развитие. „Затова яслите са подопечни на Министерството на здравеопазването, което е абсолютен прецедент. Но медицински сестри няма и десетки групи в София са застрашени изобщо да не бъдат открити тази есен. Повечето медицински сестри са в пенсионна възраст и тази затворена архаична система не може да предложи нито едно от постиженията на ранната детска грижа“, отбелязва още Белобрадова и уверява, че това е само първата стъпка и след година нещата щели да бъдат още по-добри.

Тя благодари на Министерството на образованието и науката, че е дало официална заявка да приеме при себе си яслите, за да може да се създаде единна съвременна грижа за децата от 0 до 7 години.

В променената наредба са прецизирани и допълнени и текстове, свързани с:

  • осигуряване на възможност за всекидневна игра на открито и физическа активност (децата трябва да прекарват минимум 2 часа на открито, ако метеорологичните условия го позволяват);
  • регламентиране на използването на електронни устройства и време за престой пред екраните (за деца над 2-годишна възраст в детската ясла се допуска използването на електронни устройства с видеодисплеи, мултимедийни проектори и телевизор само с образователни цели, но не повече от веднъж седмично, с продължителност на експозицията до 10 минути);
  • екипна работа на персонала при грижите за децата;
  • възможности за повишаване на следдипломната квалификация на медицинските специалисти и учителите.
Happy little boy posing in classroom.

С промените в нормативния акт е предвидена възможност дейността на детските ясли да се извършва в сътрудничество и взаимодействие с общопрактикуващите лекари, специалисти от други сектори и с родителите, като са посочени разнообразни форми на партньорство със семействата. Специален акцент се поставя върху зачитането на правата на децата.

Прецизирани и допълнени са разпоредбите, свързани с пясъчниците, и са определени условия за гарантиране на безопасността им. Прецизирани са и разпоредбите, свързани със съдовете за еднократна употреба.