29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:11, 18 януари 20221min

В областта : 365 с COVID-19. В болницата в Пещера са 23-ма

virus

Пазарджик-Пещера. РЗИ Пазарджик информира за 365 новооткрити положителни лица за COVID-19 за дните от 14.01 до 16.01.2022 г. Седем лица ще прекарат карантината си в други области на страната, с тях общият брой става 372. Заболеваемостта за 14 дни на 100 000 население е 671.31.

Хоспитализирани са 31 от новорегистрираните.

Починали са двама мъже и пет жени на възраст от 51 до 82 години, трима от тях са с придружаващи заболявания.

Общият  брой активни COVID  пациенти в област Пазарджик към момента е  1 908.

От тях до 18 г. – 241 (от тях 196 ученици) – хоспитализирани – 3.

Брой на лицата с коронавирус на домашно лечение в момента – 1 740.

Хоспитализирани пациенти с коронавирус в момента по лечебни заведения – 168.

Хоспитализирани по ЛЗ в област Пазарджик – 144

  • „МБАЛ – Пазарджик“ АД, гр. Пазарджик – 55
  • „МБАЛ Хигия“ АД, гр. Пазарджик – 11
  • „МБАЛ „Хигия – Север“ ООД, гр. Пазарджик – 3
  • „МБАЛ – Уни Хоспитал“ ООД, гр. Панагюрище – 19
  • „МБАЛ – Велинград“ ЕООД, гр. Велинград – 13
  • „МБАЛ Проф. Димитър Ранев“ ООД, гр. Пещера – 23
  • „МБАЛ Здраве – Велинград“ ЕООД, гр. Велинград – 4
  • „СБАЛПФЗ – Пазарджик“ ЕООД – гр. Пазарджик – 11
  • УМБАЛ „Пълмед“ – МС „Здраве“ Пазарджик – 5

Хоспитализирани пациенти в други лечебни заведения – 24.

Брой на пациентите на интензивно лечение – 23

Брой интубирани – 9

Процентно съотношение на заетите легла:

Терапевтични – 60%

Интензивни – 62%.

В Националния план за справяне с COVID-19 страната е разделена на шестклъстера. Противоепидемични мерки ще бъдат въвеждани на регионално ниво в зависимост от натовареността на интензивните отделения и на медиците в конкретния клъстер.

Въвеждат се четири етапа, по които ще се преценява какви мерки да бъдат налагани.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

Втори етап е с 60% заетост на леглата. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три е когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап 4 – при 80% заетост на интензивните легла. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!