28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Коледната музика в историята

Christmas tree colorful toys with music book close-up in sunlight

Музиката прави Коледата ни още по-специална и празнична, а чистите детски гласове са най-трогателни и въздействащи. Хорът на софийските момчета се събира точно на 25 декември всяка година… и въпреки че заради мерките този път събитието беше онлайн, традицията не беше прекъсната. А може би най-известната българска песен за Рождество е авторска – на Добри Христов.

Текстът е на Елин Пелин и завършва с думите:

Коледари песни пеят: „Божи син роди се днес“.
И по целий свят се носи тая мила блага вест.

Някои от най-любимите и популярни коледни песни ни връщат чак в Средновековието.

„В сладко ликуване“ е коледен химн, ноти за който са открити в сборник от 1582 г. с текст на смесица от латински и старонемски. И като всички други коледни песни, всеки аранжор, всеки текстописец и преводач е оставил по нещо от себе си, и така – осъвременени и трогателни, те привличат вниманието и стават любими на християните, почитащи Рождество. И няма празник, в който да липсват шедьоврите на барока и класиката „Елате, всички вярващи“, „Ангелите-вестители пеят“ или „Алелуя” от Месия на Хендел.

Ораторията „Месия” на Хендел е абсолютният фаворит на публиката по света в празничните дни за Рождество Христово – почти всяка година тя или оглавява класациите, или е сред първи три най-изпълнявани класически произведения.

Снимка : iStock

Но тази грандиозна творба, възпяваща очакването и радостта от появата на Месията, има сериозна конкуренция – една малка, почти погрешка създадена песен, известна ни като „Тиха нощ, свята нощ“. Тя дълго време е смятана за народна. А всъщност си има автор и неговото име е Франц Грубер. Съчинена е на Бъдни вечер през 1818 г. по молба на свещеника в църквата „Свети Никола” в Оберндорф. Изпълнена е още същата нощ със съпровод на китара, защото органът в храма е развален. Година по-късно я харесва един майстор на органи и я разпространява в Тирол. Така започва пътят й към сърцата на много поколения. И до днес продължава да бъде може би най-обичаната коледна песен, изпълнявана на много езици, в различни стилове. Много близо до атмосферата в църквата през далечната 1818 г. е най-новия запис от коледния албум на тенора Йонас Кауфман със съпровод на арфа.

Представяте ли си каква е Коледа през лятото? Екзотична коледна меса е създал през 1963 г. аржентинецът Ариел Рамирес. Неговата „Миса Криола” е съвсем истинска, дори текстовете са одобрени от специална католическа комисия. Но истината е, че традиционните части Кирие, Кредо, Глория, Санктус и Бенедиктус са изградени върху аржентински, боливийски и перуански танци.

И все пак, когато дойде Рождество, зазвъняват звънчета и на всички ни се иска да е бяло, да е снежно и да се метнем на шейните заедно с децата.

Джеймс Пиерпонт пише песничката Jingle Bells през есента на 1857 г. И повече от 160 години няма по-популярна мелодия за този празник. А тя дори не е композирана за Коледа, а за Деня на благодарността!

 

 

Иточник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!