29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:08, 28 август 20201min

28 август, ден на 13-те безсмъртни българи

13-te bezsmurtni bulgari

„Щастлива е историята на онзи народ, който може да изведе на националния си олтар личности на признание и дела за показ. Защото личността е свещена и тя освещава институцията и института.
Това отведе мисълта ми от 13-десет вековната история на България да изведа с прозрение и предназначение 13-те безсмъртни поименни българи. Разбира се, никой не е лишен от правото на безсмъртие и никой не е оскърбен в достойнството си, че не е между тях. Моята задача беше да изградя граждански трон и молитвен олтар на българската съвест. Защото Домът-светилище е съхранител на духовните ни дарове и националната ни доблест.“-Ваклуш Толев

За първи път този ден е отбелязан през 1998 година. Листата на 13-те безсмъртни българи е утвърдена с решение на Общинския съвет на град Велики Преслав и в нея са:
Цар Борис Трети – обединител, Хан Аспарух,
княз Борис-покръстител, цар Симеон-просветител, Св. Климент Охридски-азбучник,
Св. Йоан Рилски-покровител,
Св. Патриарх Евтимий-мистик и воин,
отец Паисий-будител, Васил Левски-икона на българската свобода,баба Тонка-майка на безстрашието,княз Александър Батенберг – съединител, Пенчо Славейков -прозрението на българския гений, Ванче Михайлов – воин на оскърбените българи…”

споделено от интернет


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!