29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков7:45, 28 април 20201min

Как ще изпащат пенсиите на българи в чужбина

pensia

Националният осигурителен институт (НОИ) ще продължи да изплаща българските пенсии в чужбина на всички лица, които в периода на извънредно положение имат задължението да представят пред институцията своята декларация за продължаване изплащането на пенсията (т.нар. „декларации за живот”), но не са успели да го направят.

Тъй като в създалата се ситуация нормативните срокове за удостоверяване спират да текат, превеждането на средствата ще продължи до отмяната на извънредното положение, уточняват от НОИ.

След това лицата ще имат 14-дневен срок да представят въпросните декларации в НОИ, ако желаят да продължат да получават пенсията си.

В тази група не попадат пенсионерите, които преди обявяването на извънредното положение, за период, през който се е изисквала декларация, не са изпълнили задължението си да я представят и съответно – пенсиите им са спрени и не се изплащат.

В този случай, изплащането на пенсиите ще бъде възобновено едва след като в НОИ постъпи съответната декларация за живот, заверена от официален орган в държавата по пребиваване.

Декларации се приемат и без наличие на институционална заверка, като лицата трябва собственоръчно да ги попълнят и подпишат и да впишат в тях причината, поради която не са заверени.

Попълнените формуляри могат да бъдат изпращани в оригинал по пощата или сканирани на електронната поща на НОИ – noi@nssi.bg.

 

Източник : / https://www.pariteni.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!