29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков9:26, 19 август 20201min

Земеделските стопани вече могат да кандидатстват за извънредните Covid мерки

zhito zhunene

Земеделските стопани могат да подават заявления за подпомагане по извънредните Covid мерки от 19 август.

Общият бюджет на двете мерки е близо 100 млн. лева, с които ще бъдат субсидирани земеделци, силно засегнати от кризата.

Мярка „COVID-1″ е с бюджет близо 94 млн. лева и обхваща секторите „Плодове и зеленчуци“, „Маслодайна роза“, „вВнени лозя“, „Декоративни растения“, „Животновъдство“ и „Пчеларство“.

Допустими за подпомагане са фермери, получавали директни плащания или държавна помощ „de minimis“, както и земеделци с договор по мерките на селската програма.

Финансовата помощ по “COVID-1ще се изплаща под формата на еднократна сума, като производителите на плодове, например, ще получат по 755 лв. за площ до хектар и половина и 13 500 лв за над 30 хектара, а производителите на оранжерийни зеленчуци – 2 700 лева за площ до половин хектар, и 13 500 за над 2 хектара.

Овцевъдите с под 50 животни ще получат 500 лв., същата сума се полага и на фермерите с под 10 крави.

Един земеделец може да получи подпомагане за повече от един вид дейност, но не повече от левовата равностойност на 7 хиляди евро.

Мярка „COVID-2″  е с бюджет 5 млн. и половина лева. Тук финансовата помощ ще се предоставя еднократно за наето лице в стопанство, като напр. 30 лева за работещ на полето, 245 лв. за зает в свиневъдството и 430 лв. за заетите в птицевъдството.

Фермерите имат месец да кандидатстват за парите, след което ще има проверка на предоставените документи и ще започне изплащането на сумите.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!