19 октомври 2021
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

МОН обмисля частично присъствие в клас наесен
Снимка : pixabay

Димитър Насков06:36 | 9 юли, 20201min
onlain uchenici

След увеличения брой заразени у нас, Министерство на образованието и науката обмисля три сценария за начало на новата учебна година. Един от тях е тя да започне с частично присъствие в клас, а учениците да се редуват на смени според випуска си, съобщи Нова телевизия.

Решението ще бъде взето малко преди 15-ти септември в зависимост от епидемичната обстановка у нас и броя на заразените. Сценариите засега са три.

Най-добрият вариант, разбира се, е учебната година да започне нормално, с всички ученици и учители. А най-лошият вариант е първият срок да стартира така, както приключи миналата учебна година – изцяло онлайн. От МОН обаче работят и по компромисен вариант. При него часовете ще се редуват, част от тях ще са дистанционно, а други – присъствено.

Най-притеснени, че учебната година ще започне онлайн, са родителите на тези деца, които никога досега не са били ученици – бъдещите първокласници.

„Това са деца, които нямат изградени навици за учене. Формата на обучение е по-лежерна дори в предучилищната и се опасявам, че ще се налага да стоя до детето си поне първоначално, а може би и по-нататък, за да не се разсейва и да гледа други неща на компютъра”, казва Деница, която е родител на бъдещ първокласник.

Новите промени в Закона за предучилищното и училищно образование дават възможност учебната година да започне изцяло дистанционно.

„Безспорно няма да е точно този сценарий – изцяло затваряне на всички училища. Най-малко следим и опита на детските градини. Вие виждате, че се затваря за няколко дни за пълна дезинфекция и след това продължава”, заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

От министерството обмислят и изцяло нов метод, на смесено обучение, което означава част от учебният материал да се взима вкъщи, а другият – в училище.

„Разглеждаме и такъв вариант – например, да бъдат или определени класове, или съответно в определено време. В момента сме в процес на изработване на моделите”, посочи още Михайлова.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия