20 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков6:31, 12 май 20201min

Над 4400 бъдещи студенти ще бъдат освободени наесен от таксите за обучение

Над 4400 бъдещи студенти в 17 висши учебни заведения ще бъдат освободени наесен от плащане на такси за обучение, защото са избрали да следват в защитени специалности и в професионални направления с очакван недостиг на кадри на пазара на труда.

За заплащане на таксите на бъдещите първокурсници ще бъдат осигурени 2,6 милиона лева от държавния бюджет. Половината от сумата, покриваща таксите за първия семестър, ще бъде осигурена от бюджета на просветното министерство. Другата половина ще бъде планирана в Закона за държавния бюджет за следващата година.

В списъка на професионалните направления с очакван бъдещ недостиг на кадри на пазара на труда попадат например педагогика на обучението по: религия и теология, математика, физически и химически науки.

Сред защитените специалности са арменистика и кавказология, индология, иранистика, новогръцка филология, хидростроителство и други.

Освобождаването на студентите от такси ще допринесе за постигане на целта, а именно  – необходимост от подготовка на висококвалифицирани специалисти за целите на икономическото и общественото развитие на страната, посочва министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!