27 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков16:31, 22 януари 20201min

Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР

andon baltakov

Андон Балтаков е новият генерален директор на БНР, реши Съветът за електронни медии (СЕМ) в сряда. Изборът бе направен при втори тур на гласуването, тъй като на първия нито един от кандидатите не получи необходимите му поне 3 гласа.

При втория вот Балтаков, който е бивш водещ в БНР и е работил в някои от най-големите световни медии като Си Ен Ен и Асошиейтед прес, бе подкрепен от София Владимирова, Бетина Жотева, Галина Георгиева и Ивелина Димитрова. Жотева е член на съвета от квотата на предходния държавен глава Росен Плевнелиев, Ивелина Димитрова – на настоящия президент Румен Радев, а Галина Георгиева и София Владимирова бяха излъчени от ГЕРБ.

На първия тур Димитрова даде гласа си за бившия шеф на „Радио София“ Митко Димитров, а Владимирова – за временния генерален директор на БНР Антон Митов. На втория тур за Митов отново гласува Розита Еленова, избрана от миналия парламент по предложение на БДЦ на Христо Ковачки.

Балтаков бе най-непознатият от всички кандидати за поста, тъй като голяма част от кариерата му дотук е преминала извън България. Работил е като като старши директор бизнес операции в Си Ен Ен Джиджитъл, където отговаря за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми за мобилни платформи. Преди това 7 г. е част от екипа на Асошиейтед прес в Ню Йорк, където достига мениджърски позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. В България кариерата му тръгва през 90-те години като водещ в софийското радио „Витоша“. По-късно преминава в новинарския екип на БНР.

По време на изслушванията на кандидатите за генерален директор в понеделник и вторник членовете на СЕМ посочиха концепцията на Балтаков като най-впечатляваща, въпреки че не му бяха спестени и коментари, че ще му бъде извънредно трудно при нейната реализация.

Сред основните проблеми на БНР, които Балтаков посочи при изслушването, е недостатъчното въвличане на младата аудитория. По думите му бъдещето на обществената медия е в дигиталното пространство. Той наблегна и на необходимостта от работа в посока на музикалната програма в ефира на БНР.

До избора се стигна след като СЕМ отстрани бившия генерален директор на радиото Светослав Костов, Той беше назначен за генерален директор през юни 2019 г., но беше отстранен заради редица скандали, които разтърсиха радиото. Първоначално Костов се опита да отстрани Силвия Великова като репортер в съдебния ресор и водещ на предаването „Преди всички“. Впоследствие се стигна до безпрецедентното спиране за няколко часа на сигнала на „Хоризонт“, което бе и формалният повод за уволнението на бившия генерален директор. Той обжалва отстраняването си.

До процедурата за негов наследник СЕМ допусна шестима кандидати: Антон Митов, Александър Велев, Митко Димитров, Андон Балтаков, Жени Гаджалова и Даниела Манолова. Изборът в сряда бе сведен между Митов и Балтаков.

Източник : / svobodnaevropa /

 

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!