26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков16:22, 11 септември 20201min

Пещерка участва във Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти

shtand sladko

Пещера- К. Конаре. Пещерката Нели Козарева участва със собствено домашно приготвени сладка и айвар в традиционният Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест. Фестивалът се провежда всяка година през втория уикенд на месец септември, когато има най-голямо изобилие на домати, чушки и лютеница.

Айварът приготвен от сръчната пещерка е новост за нея, но залага на стара изпробвана рецепта. Айвар е специална зеленчукова салата, специалитет на балканската кухня, която се приготвя от червени чушки, като според някои рецепти може да се прибави и патладжан. Айварът е много популярен и в Македония, а през последните десетилетия се произвежда и от консервните фабрики в България. Използва се като гарнитура към месни ястия, или като паста за сандвичи. Отличава се от лютеницата, която се приготвя на основата на червени чушки и домати, и от кьопоолу, което се прави основно от патладжани.

Нели е известна в Пещера и региона със своите сладка от ягоди, кайсии, праскови, бели череши и смокини. Освен, че се слави с невероятно вкусните производи, тя изработва и предлага в своя магазин битови предмети и сувенири.

На фестивала се дават награди за най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия в различни категории – месни, безмесни или тестени.

Събитието се провежда от 2009 г. и с годините се превръща в един от най-популярните фестивали в страната. Част от фестивалната програма са образователни програми, лекции, пленери, базари, кулинарни дейности, много музика /джаз, рок, блус, етно, фолклор/ и конкурса „Царица на лютеницата“.

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!