29 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков17:36, 11 септември 20201min

„Национален фестивал на кешкека и народните умения- Радилово 2020“- тази есен онлайн

keshkek yastie radilovo

Радилово. На 22 септември в пещерското село ще се проведе първото иновативно онлайн издание на „Национален фестивал на кешкека и народните умения- Радилово 2020“, съобщи за Peshtera prim Марена Вачкова- секретар на читалище „Зора-1903“. 

Заради епидемията от COVID-19 тази година организаторите ще проведат феста вируално в рамките на един ден /22 септември/. В 9:00 часа ще има излъчване на видеозаписи от фестивалната програма. От 16:00 до 19:00 часа ще се проведе Дарение на митичното ястие кешкек пред читалищната сграда.

Легенда за ястието на богинята Бендида:

Преди много, много години село Радилово е носело звучното име Войново. Тежка е била участта на жителите му. Селцето е било населено предимно от тракийци от племето беси, както и от славяни от племето драговичи.

Хората живеели в разбирателство, но страшна прокоба тегнела над село Войново. Трудно зачевали жените от селото, а която успявала да зачене – мъртви деца раждала.

Мъка налегнала сърцата на хората. Всеки ден жените се събирали и отправяли молитви за помощ към тракийската богиня на плодородието Бендида. Смилило се сърцето на Бендида и се явила в съня на една от жените.

„Ще заченат жените, аз ще им помогна“, обещала в съня на радуловчанката богинята, „но когато децата се родят, ще приготвите кеша (каша), от която ще раздадете на всички в селото“.

Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно. Добре узрялото зърно да се смели между едри камъни и след това 9 пъти да се измие, докато стане бистро като сълза. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат.

Да бъркат и да наричат „Да порасне силно и работливо“, „Да бъде с чиста душа като зърното“. Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.

Разказала жената за своя пророчески сън на всички и всички дали обет да приготвят митичната кеша (кешкек) така, както Бендида им била заръчала. Дали жените курбан на Бендида в знак на благодарност.

Сбъднало се обещанието на богинята. Забременели жените, родили се и първите бебета – големи, здрави деца. Запретнали ръкави жените от село Войново и забъркали божествената каша кешкек, която от този ден нататък се е превърнала в символ на новия живот.

В село Радилово рецептата за кешкек се предава от поколение на поколение. Преди всяка сватба и след всяко раждане тя задължително се приготвя и се раздава на всички.

Ето я и рецептата, символ на здраве и живот:

жито (грухана пшеница) – 500 г

масло – 150 г

вода – 1.5 л мълчана

сол – 1 щипка

за поръсване

захар

сирене

Сложете във водата една щипка сол и я оставете да заври. Добавете 9 пъти измитото жито и варете, докато житото стане на каша. Трябва да бъркате непрекъснато, за да се уверите, че не са останали несварени зърна.

Свалете кешкек от огъня, а в отделен съд препържете маслото. Добавете маслото в кашата и разбърквайте, докато го поеме напълно. Поднесете кешкек поръсен със захар или сирене, на кой както му харесва.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!