неделя , 19 септември 2021
Най - четени новини
На 17 юли: Крепостта “Перистера” в света на късната античност
Снимка : Паскал Семерджиев

На 17 юли: Крепостта “Перистера” в света на късната античност

Пътуване през времето, във времето и с времето

Пещера. Възстановка на живота по нашите земи в епохата на късната античност ще видим на живо в крепостта “Перистера” на 17 юли.

“Перистера – крепостта на вярата“ ще се проведе със специалното участие на Сдружение за антични реконструкции „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“.

„Проектът “Кръстопът на минало и съвремие“ е дело на  Община Пещера и антична и средновековна крепост „Перистера“, който стартира през септември 2020 г. 

Това е едно пътуване през времето, във времето и с времето – един интегриран проект за развитие на културата и културния туризъм  в нашия град. Една нова културна инициатива, която се реализира в търсене на нови исторически места, свързани с легендарни театрални, оперни и музикални сюжети“. – разказва Димитър Павлов от Исторически музей -Пещера.

Античният фестивал ще пресъздаде епизоди и събития от живота на древните и варварските племена, обитавали земите на римската провинция Мизия през Късната Античност, към които земи спадали и пещерските.

Ще покажем сцени от ежедневния живот, занаяти, религиозни и цивилни ритуали, военно дело, игри, облекла и храни.

Предстои един прекрасен ден в който ще можете да се потопите в света на късната античност, когато съдбата на древния свят е поставена на везните на Историята.

Историческите възстановки са популярен начин за съпреживяване на миналото в съвременността. Ние ще организираме възстановки, които са безценни както за българската идентичност, така и за връзката между миналото, настоящето и бъдещето. Защото в днешния свят – макар и да живеем в модерна епоха, е важно човек да познава корените си, а те са в древността.