18 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Повишен интерес към крепостта „Перистера“ заради конкурса Пещерските будители

peristera

Пещера. Над четиридесет деца от различна възраст и училища в Пещера са посетили през изминалата семица крепостта Перистера, съобщиха от Община Пещера. Повишеният интерес към историческата забележителност е свързана с обявения от „Биовет“АД конкурс „Пещерските будители“. Той се провежда за втора поредна година, а темата на новото издание е „Крепостта Перистера – минало и настояще“.

69 бяха участниците в предишното издание на конкурса, а с оглед на това, че тази година бе включен и раздел за фотография се очаква още по-голям интерес.

Виолета Паева
Директор на НУ“Михаил Куманов“, Пещера

„Ние заведохме нашите деца за да разгледат крепостта и след това останахме още около час, за да могат учениците да направят своите скици за рисунките. Ще се включим и в раздел „Фотография“, разказа директорката на НУ“ Михаил Куманов“ – Виолета Паева.

Към всеки един от разделите има интерес, но повечето деца се насочват към рисунка или фотография. Не малко са тези, които са събрали данни за историята на Перистера и смятат да представят своята гледна точка за отминалите времена, допълват учители от различни училища.

Крепостта е включена и в книжката със „100-те национални туристически обекта“, от БТС и основно през почивните дни е посещавана от много хора от различни краища на България.

Припомняме, че крайният срок за предаване на конкурсните работи е 25 октомври, когато ще се събере и журито на конкурса за да определи победителите. Церемонията по връчване на наградите ще се проведе в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември, а всеки от участниците ще получи сборник с конкурсните работи и флашка, на която е качена церемонията по награждаването.

В зависимост от времето церемонията ще се проведе или в двора на Историческия музей в Пещера, или в двора на крепостта Перистера.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!