07 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Държавна награда „Свети Паисий Хилендарски“ за академик Людмил Стайков

lyudmil staykov 22.......

Пещера-София. Министър-председателят Гълъб Донев ще връчи годишната държавна награда „Свети Паисий Хилендарски“ на академик Людмил Стайков. Бележитият филмов режисьор и преподавател в НАТФИЗ, който е сред основоположниците на кинообразованието в България, ще бъде отличен за своя изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Церемонията по награждаване ще се състои днес, от 16 ч в сградата на Националния исторически музей.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителят й за тази година беше определен от комисия по избора с председател акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Професионалният път на акад. Людмил Стайков, който преди месец навърши 85 години, започва от театралната сцена на Бургаския и Младежкия театър. В БНТ създава редица документални филми за върхови постижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Филмовите му творби постигат изключителна популярност сред милиони зрители. Трилогията „Хан Аспарух“ се превръща във феномен на 80-те години. Подобна е и съдбата по-късно на „Време разделно“ по романа на Антон Дончев, определен с анкета на БНТ за филм на столетието.

През годините филмите на Людмил Стайков представят България на десетки международни фестивали по цял свят. Акад. Стайков е носител на множество награди, както и на ордена „Академични палми“ на Френската република.

Снимка : peshteraprim

Peshteraprim припомня, че с Решение № 462 от 22.11.2002г. на Общински съвет- Пещера, Л. Стайков е обявен за „Почетен гражданин“ на Пещера. На 5.05.2022г., кметът на Пещера Йордан Младенов връчи на акад. Стайков плакет за „Дарител на Общината“.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!