28 март 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС
Димитър Насков11:25, 6 май 20221min

Академик Людмил Стайков : Този ден се превръща за мен в събитие за целия ми живот

lyudmil staykov 22.......

Пещера. Големият български режисьор и почетен гражданин на Пещера акад. Людмил Стайков се срещна с жителите на Пещера в навечерието на 6 май- Ден на Пещера. Пред общественосттта бяха изложени голяма част от книгите в личната му колекция, грамоти и статуетки, работни сценарии, по които е правил най-хубавите български филми.

Снимка peshteraprim

Всичко това може да се види на изложбата  организирана от Библиотеката при НЧ“Развитие-1873″, с която се сложи начало на празничната програма. Акад. Людмил Стайков дари над 800 книги от личната си колекция на библиотеката към Народно читалище “Развитие“. В библиотеката е обособена дарителска колекция „Библиотека Людмил Стайков“. Културната институция получи и всички отличия и грамоти на акад. Стайков, както и всички работни сценарии.

Снимка peshteraprim

Тук бяха Йордан Младенов- кмет на Община Пещера, зам.-кметовете Елена Рядкова и Гълъбина Карамитрева, Галя Стоянова-секретар на Общината, интелектуалци, общественици, културни дейци, граждани.

Снимка peshteraprim

Уважаеми господин Младенов, скъпи гости, много съм развалнуван от вниманието, което ми оказвате в този ден. Аз съм роден в София. Не съм от Пещера. От Пещера са моите родители. Благодарен съм им, че са от този град. Защото семейството е нещо изключително за изграждането на човека като личност. Имах възможност да разговарям с журналист от местната преса и граждани на Пещера. Казах, че в този град има някаква енергия, която идва от столетията.И който се докосне до тази енергия, има упора за цял един живот. 

Обичайте го този град! Той ще ви се отблагодари. Не трябва да пропускате нито един ден да си отиде така… без да сте направили нещо за него. Дори нещо дребничко…

Тук за първи път съм видял кино в живота си. Прожекцията продължаваше седем, осем часа, защото след като е обиколила всички кино салони това, което е останало от лентата се късаше на всеки две минути. това налагаше да изгледам два-три пъти филма за да събера в съзнанието си какво съм гледал. Това не се забравя. 

Получи се така, тук бях през 1943 година. Пристигнахме в Пещера от София, защото там падаха бомби. Това беше времето в което трябваше да постъпя в първо отделение. Записах се в „Сивото училище“ за пръв път, тук- в Пещера. Тук се запознах с буквите А, Б, В, . С тях написах думата мама, Родина, България. Това не се забравя! 

Благодаря ви за вниманието, трогнат съм! Този ден се превръща за мен в събитие за целия ми живот „

Снимка peshteraprim

Кметът на общината връчи на академик Стайков плакет за Дрител на Общината. Той каза :“ Истински съм развълнуван, че сте до нас в този празничен ден! Вашето дарение, ще остане тук и ще припомня на пещерци за вашите успехи в обществения и културен живот на България. Ние, които имаме честта да Ви познаваме ще предадем оставеното на нашите деца и внуци, за да четат и помнят. Щастлив съм, че трябва да Ви връча този плакет като символ на признателност и уважение към всичко, което дарявате на нашата община.“

Снимка peshteraprim

Поздрав към твореца отправи д-р Николай Пенев- председател на местния парламент. Председателят на Читалището Фаня Иванова, връчи поздравителен адрес на акад. Стайков.

Снимка peshteraprim

Академик Людмил Иванов Стайков е български театрален и кинорежисьор. Роден е на 18 октомври 1937 г. в София. Син е на пещерците Мария и Иван Стайкови. През 1960 г. завършва театрална режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Професор по кино и телевизионна режисура от 1988 г.

 

Още с първите си пиеси, поставени на сцената на Бургаския драматичен театър / 1961-1965 /, Людмил Стайков получава награди на национални прегледи. Успехите му продължават със спектакли в Младежкия театър в София. Работи в БНТ като режисьор на поредица документални филми и предавания.

Дебютира в киното с филма „Обич“ през 1972 г., за който е награден със Златна награда на кинофестивала в Москва. През 1974 г. специализира кинорежисура в Париж. Между 1983 и 1986 г. е заместник-ректор на ВИТИЗ. Сред най-известните филми на Людмил Стайков са „Хан Аспарух“ и „Време на насилие“ (1988 г., по романа на Антон Дончев „Време разделно“).

Негови филми участват в официалната селекция на кинофестивалите в Токио, Лос Анджелос, Монреал, Торонто, Сан Франциско и др.

През 1991 година активно съдейства да се достави и .монтира прожекционен апарат – система „долби стерео“ в големия салон на киното в Пещера, която е четвъртата по ред подобна апаратура в страната.

Акад. Людмил Стайков дари над 800 книги от личната си колекция на библиотеката към Народно читалище “Развитие“. В библиотеката е обособена дарителска колекция „Библиотека Людмил Стайков“. Културната институция получи и всички отличия и грамоти на акад. Стайков, както и всички работни сценарии, по които е правил най-добрите български филми.

Член на Президиума на ВАК от 2000 г. Професор по филмова и телевизионна режисура, заместник-ректор на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ от 11.10.2000 г. до 04.11.2003 г. Академик на БАН от 2004 г.

 

С Решение № 462 от 22. 11. 2002 г. на Общински съвет- Пещера Людмил Стайков е обявен за „почетен гражданин“ на Пещера.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!