неделя , 19 септември 2021
Най - четени новини
Родната делегация е представена от 42 спортисти
32-ите летни олимпийски игри в Токио започват следобяд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

32-ите летни олимпийски игри в Токио започват следобяд

Официалният старт на 32-ите летни олимпийски игри в Токио ще бъде даден в 14.00 часа българско време с церемонията по Откриването

Япония е домакин на лятна Олимпиада за втори път в историята си след 1964-а година.

Токио 2020 трябваше да се състои миналото лято, но за първи път в мирно време Игрите бяха отложени с година заради пандемията от коронавируса. Covid-19 доведе до огромни загуби за подготвената за приемане на най-висшия спортен форум страна, но в крайна сметка олимпийски игри ще има, макар и с година по-късно.

Японците продължават да изпитват сериозни притеснения за здравето на атлети, съдии и други официални лица в столицата Токио, която ще бъде под извънредно положение и по време на двуседмичната надпревара от 23 юли до 8 август и ще се проведе в по-голямата си част без публика.

Въпреки трусовете, обществената опозиция, бавният темп на ваксинация и оставки на ключови фигури, Токио 2020 ще се проведе с година закъснение, макар и при закрити врати в по-голямата си част. Олимпиадата стартира с двубой по софтбол между Япония и Австралия в сряда, в който домакините спечелиха с разгромното 8:1.

Страната ни ще започне участието си в Токио в събота.

Родната делегация е представена от 42 спортисти – 3 бадминтон (Линда Зечири, Габриела и Стефани Стоеви), 3 бокс (Стойка Кръстева, Станимира Петрова, Даниел Асенов), 7 борба (Миглена Селишка, Евелина Николова, Тайбе Юсеин, Мими Христова, Айк Мнацаканян, Кирил Милов, Георги Вангелов), вдигане на тежести 2 (Божидар Андреев и Христо Христов), спортна гимнастика 1 (Дейвид Хъдълстоун), джудо 3 (Ивелина Илиева, Янислав Герчев и Ивайло Иванов), кану каяк 1 (Станилия Стаменова), олимпийско карате 1 (Ивет Горанова), лека атлетика 5 (Ивет Лалова-Колио, Мирела Демирева, Габриела Петрова, Инна Ефтимова, Тихомир Иванов), плуване 5 (Диана Петкова, Антъни Иванов, Любомир Епитропов, Йосиф Миладинов и Калоян Левтеров), спортна стрелба 2 (Мария Гроздева и Антоанета Костадинова), трап и скийт 1 (Селин Али), тенис на маса 1 (Полина Трифонова) и художествена гимнастика 7 (Боряна Калейн, Катрин Тасева, Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова).

Българското участие в японската столица стартира в събота, 24 юли, с груповата фаза на двойките в бадминтона, където се състезават сестрите Стоеви. Програмата с мачове започва в 09:00 часа местно време. При добро стечение на обстоятелствата за нашите отбори, ансамбълът по художествена гимнастика ще затвори родното участие с финал на 8 август. Служебният министър на спорта Андрей Кузманов пристигна в Токио и ще участва в откриващата церемония. За съжаление, световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова отказа да пътува за Япония поради разкъсана вътрешна странична връзка на дясното коляно, която налага няколкоседмична усилена терапия за президента на Българския олимпийски комитет.

Международният олимпийски комитет и неговият президент Томас Бах, който неколкократно увери за „безопасното провеждане на Игрите“, успокоявайки местното население на фона на скока на заразени с коронавирус, обяви решението на МОК да възнагради Бризбън с домакинство на Летните игри през 2032 година. Домакините на следващите две летни олимпиади са вече ясни – Париж през 2024 и Лос Анджелис четири години по-късно. Освен това, от МОК призоваха за присъствието на фенове на Зимната олимпиада в Пекин през февруари 2022, която безпрецедентно ще се състои шест месеца след края на Летните игри.

 

 

Източник : / https://bnr.bg