18 октомври 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Младенов : Нека почетем заслугите на всички Кметове и техните екипи, работили по проекта „Перистера“

peristera

Пещера. След достойното отбелязване на 10-годишнината от откриването на консервацията и реставрацията на антична и средновековната крепост Перистера“ и превръщането и в едно от „Чудесата на България“, кметът на общината Йордан Младенов, публикува в социалната мрежа лична позиция :

Уважаеми съграждани,
Правейки равносметка на изминалите 10 години от откриването на консервацията и реставрацията на антична и средновековната крепост „Перистера“ като обект на културния туризъм, искам с признателност и уважение да отбележа заслугите на всички бивши Кметове и техните екипи, работили по този важен инфраструктурен обект в областта на културното наследство.
На първо място, на кмета Стелиян Варсанов, през чийто мандат бяха извършени археологическите разкопки на крепостта под ръководството на доц. д-р Бони Петрунова – директор на Националния исторически музей. И бе разработено проектното предложение до МРРБ, а в последствие и одобрен проектът за консервация и реставрация на крепост „Перистера“.
Не бива да забравяме усилията и всеотдайността на кмета Георги Козарев, под чието вещо ръководство бе реализиран този машабен проект, открит през 2014 год. За крепостта „Перистера”, която е първия социализиран археологически обект по трасето на западния античен презродопски път, свързващ Западната тракийска равнина с Беломорието и Македония през Античността и Средновековието и нейното търговско и военно предназначение, заговори Славка Бозукова -главен редактор и изпълнителен директор на в. „Стандарт Нюз“ и председател на Общество „Културно наследство“.
Наследството, което те ни оставиха, успях да съхраня и надградя. С право можем да се гордеем от присъденото второ място в кампанията и класацията на „Стандарт „-„Чудесата на България „ през 2015 г.
Фактът, че през 2020г. крепостта на гълъбите беше избрана за „Крепост на десетилетието“ в класацията за най-любимите културно- исторически дестинации, ни кара да сме убедени в решението си, че Общинската Стратегия за опазване на културното наследство в община Пещера, насочена към създаването и изграждането на система за опазване на културно наследство е правилна.
Скъпи приятели,
Гарантирам, че и в този мандат ще продължим да инвестираме и развиваме културно-историческия туризъм, защото бъдещето на нашия град е в развитието му, а аз ще работя с цялото си сърце в тази посока.“

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!