29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Имен ден празнуват Анастасия, Настя, Стаси, Ирина, Иринка, Ирка и Ира

kambana

На днешния ден православната църква почита паметта на благочестиви девойки, които смело приеха мъченичество, но не предадоха своята вяра в Христа.

При управлението на император Диоклетиан в град Рим живеел един благочестив християнин  Хрисогон. Хрисогон  бил учител на  християните, които стриктно изпълнявали неговите съвети  и смело отстоявали вярата си. След като слушали проповедите на Хрисогон, много езичници станали християни.

Научил императорът за проповедника Хрисогон и го повикал. Накарал го да се отрече от Христос, да се поклони на идолите, за да пощади живота му. В противен случай ще бъде измъчван. Хрисогон останал верен на своята права вяра и бил осъден на смърт чрез обезглавяване.

Водите на морето изхвърлили тялото и главата на праведния мъченик Хрисогон. Свещеникът Зоил и девойките Агапия, Хиония и Ирина погребали тленните останки на Хрисогон.

Изминал един месец и в съня на отец Зоил се явил мъченикът Хрисогон. Той му казал, че скоро Христос ще прибере душата му, а трите праведни девици ще бъдат подложени на мъчения, но не трябва да се страхуват. Праведната Анастасия ще се погрижи за тях.

Праведният Хрисогон се явил и в съня на Анастасия. Тя отишла при отец Зоил, а той я опътил къде да открие трите девойки. Цялата нощ Анастасия се молила с тях и им давала ценни съвети.

След няколко дни отец Зоил починал, а девойките били отведени при императора. Когато били затворени в тъмницата, Анастасия отново посетила девойките. След като отказали да се поклонят на езичниците, трите девойки били екзекутирани. Праведната Анастасия взела  телата на праведните мъченици Агапия, Хиония и Ирина и ги погребала по християнски.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!