29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Приключи работата по Проект „4 по-добри изкуства – писане, рисуване, танци и театър“

m kumanov proekt 4 izkustva......

Пещера. Приключи работата по Проект „4 по-добри изкуства – писане, рисуване, танци и театър“ ( 4 better arts).Това е нов проект на НУ“Михаил Куманов“ и водещата организация Сдружение „За по-добро бъдеще“, който обхвана 52 деца.

Снимка : peshteraprim

Това стана ясно днес по време на пресконференция в школото. Стойността на проекта е в размер на 145 914.70лв., осигурени по програма РА 14″Културно предприемачество, наследство и сътрудничество на Европейското икономическо пространство. 85% от сумата е от донорите Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. Продължителността на проекта беше 14 меесеца и се осъществяваше до 16.04.2024г.

Снимка : peshteraprim

Домакин на днешната среща бе директорката на НУ“Михаил Куманов“ – Виолета Паева и старши учителите от нейния екип, които взеха участие в осъществяването на проекта.

Снимка : peshteraprim

Целта на проекта е да се популяризира културата на ромите, разширяване и привличане на нови публики към техните инициативи и ангажиране на мнозинството с малцинствата чрез изграждане на нови, творчески пространства за междукултурен диалог, себеизразяване и споделяне.

Снимка : peshteraprim

Стана ясно, че са осъществени първоначално планираните инициативи – пътуващ спектакъл „Приказки без край“, Шокаритет ателие и Национален конкурс за творческо писане. Излезе от печат и книгата  „Светът е колело“, сборник с авторски ромски творби. Сборникът е с отличени есета, приказки, стихотворения на деца включени в 4 възрастови групи от страната. Тук са отпечатани 9 рисунки на деца от училището в Пещера.

Снимка : peshteraprim

Идеята на създателите на проекта да се стимулира у децата интерес към културно – историческото наследство оставено от техния етнос, намери отклик в сърцата на преподавателите и техните възпитаници.

Снимка : peshteraprim

Учениците реализираха и идеята за „Приказки без край“. Спектакълът беше съпътстван от пътуваща изложба с рисунки на ромските деца създадени в рамките на този проект.

Снимка : peshteraprim

Спектакълът и изложбата от Пещера бяха показани в Паталеница, Черни Осъм в Северна България и пернишките села – Извор и Гълъбник. Представленията ще бъдат публикувани във Фейсбук страница и сайт на самия проект.

Снимка : peshteraprim

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!