22 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

За ваксините не на шега

vaksina

Пазарджик. На първи април Министерството на здравеопазването, с подкрепата на УНИЦЕФ България, стартираха информационна кампания за ползата от ваксините.

Поводът е Европейската седмица на имунизациите, която по традиция се провежда в последните седем дни на месец април, а целта на инициативата е да информира хората за ползите от  ваксините.

През 2023 г. в България е регистриран обхват от 93% със задължителни имунизации в ранна детска възраст. Подобно покритие се отчита за първи път след 2019 г. По традиция най-много деца са ваксинирани срещу вирусен хепатит ти Б и срещу туберкулоза през първите дни от живота им, съответно 97,2% (47 125 новородени) – 96,5% (46 727 новородени).

Представително проучване на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ България за нагласите на родителите относно Имунизационния календар на страната показва, че 93,7% от тях са съгласни, че всички ваксини са важни; 91,1% са убедени, че ваксините предотвратяват тежки заболявания при децата, а 88% вярват, че ваксините са безопасни.

Въпреки отчетената положителна тенденция, през изминалата година с незавършена основна имунизация срещу туберкулоза от подлежащите деца в страната, са 1 691 деца; 4 030 срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и вирусен хепатит тип Б; 4 406 деца срещу пневмококи и 4 712 срещу морбили, епидемичен паротит и рубеола.

„Ваксинирай се и влез в отбора на супергероя“

Това е посланието което отправя МЗ чрез анимирания герой – „Плюсмен“, носещ името на изцяло обновения специализиран сайт на Министерството – plusmen.bg.

Видео към кампанията може да видите на: https://www.youtube.com/watch?v=MIxxq9ImIwQ .

 

РЗИ- Пазарджик


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!