22 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Страшни кукери гониха злите сили в Пещера

sirni zagovezni peshtera...

Пещера. Празникът Сирни Заговезни е свързан с редица традиции и народни поверия. Всеобщото опрощение на площад „България“ и идеята на ръководството на Общината -за първи път в историята на града кукери да гонят злите сили, събра малки и големи, решени да положат началото на нова традиция.

Снимка : peshteraprim

В традиционния ритуал по случай християнския празник участие взе сурвакарска група от село Прибои община Радомир, която показа възстановка на обичая „Сватба“. Кукери дефилираха в центъра на Пещера и пресъздадоха кукерските игри, за да пропъдят болестите и раздора.

Снимка : peshteraprim

Колкото по-силен е звънът, толкова по-далече бягат злите сили„, обясни Иван Иванов- един от ръководителите на маскираните младежи. “ Новата година в Пещера ще бъде орисана с магическите ни танци. Добрините ще се множат, хората ще бъдат здрави и щастливи„, каза Георги Дончев-втори ръководител на атрактивната група.

Снимка : peshteraprim

Както повелява традицията, кукерите бяха посрещнати от стопаните на дома, а именно кмета на общината Йордан Младенов, неговата заместничка Гълъбина Карамитрева и Галя Стоянова- секретар на Община Пещера. Тук бяха председателя на местния парламент Васил Филев, общински съветници, общественици и гости.

Снимка : peshteraprim

Младенов приветства своите съграждани с добре дошли: „Тук сме, за да отбележим настъпването на пролетта, да спазим една вековна традиция, да приповдигнем духа всички, които имат нужда от това. Да са живи и здрави всички участници“, пожела Младенов и изрази задоволството си от пресъздадената традиционна обредност. В духа на обичая, той завърши с думите, които най-често се изричат в този ден: „Прошка искам и прошка давам.“ и нарече пещерци да изпълнят с мир и любов сърцата си.

Снимка : peshteraprim

Събитието, организирано от Кмета не мина без традиционните български хора пресъздадени от виртуозните танцьори на танцова формация „Абракс“ . С родопска китка от ВГ „Родопчани“ се закичиха присъстващите, най- младите и сърцатите се хванаха за ръка под ритмите на танцова формация „Хоп-Троп“.

Снимка : peshteraprim
Сирни Заговезни се чества седем седмици преди Великден. Той е винаги в неделя
Снимка : peshteraprim

Празничната проява продължи с презентация на вкусни народни гозби, баници, пити, сладки и лакомства приготвени от училищата, представители на организации, обществени заведения и културни институции от близо и далече. Кулинарната изложба нямаше конкурсен характер, но всеки от празнуващите опита от вкусните производи направени с любов и въображение,. Накрая всички  си похапнаха сладко от ястията и си пожелаха да бъдат здрави, да работят и най-вече доброто и усмивката да не слизат от лицата им.

Снимка : peshteraprim

Възможност да покаже музикалния си талант пред публиката получи младото дарование от Смолян Светла Дукатева. Близо час пещерци играха хора популярни в страната, съпроводени от градоначалника с български пряпорец в ръка.

Снимка : peshteraprim

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!