26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В събота : В Пещера кукери ще гонят зли сили със страшни костюми

kukeri

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Община Пещера организира  празничен концерт на 13 март /събота/ от 11:00 часа с участието на Кукерска група от град Батановци и фолклорни състави от ЦПЛР при ОДК – Пещера.

Обредното маскиране по българските земи идва от дълбоката древност и е живо до днес – техните изпълнители, най-често мъже се наричат и сурвакари, и кукери, и бабугери и как ли още не в различните краища.

ritual bells Bulgaria

[dropcap]Н[/dropcap]а 13 януари сурвакарите излизат в центъра на селището, палят огньове, играят около тях, закачат се с множеството, гостуват на съседни села, посрещат други маскарадни групи, всички заедно играят хоро и се веселят. Рано сутринта на 14 януари, маскираните се събират отново, за да обходят селото.

Особено място сред традиционните маскарадни игри заема празникът Сурва. Той се изпълнява всяка година на 13 и 14 януари – народната Нова година (Васильовден по стария календарен стил).

Основното ядро в него е гоненето на тъмните зли сили със страшни костюми, маски, звуци от звънци и ритуални танци.

 

 

 

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!