29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Програма предоставя 72 хил. лв стипендия за студенти по информатика

studenti

Нова програма на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT към Софийския университет ще предоставя четиригодишна стипендия от 72 хил. лв. на талантливи български студенти от специалност „Информатика“ във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет (СУ).

Програмата EXPLORER (EXcellence Program in technoLOgy and ReseaRch) ще подкрепя с повече от 1 млн. лв. български таланти в областта на математиката и информатиката да се развиват в България и да постигат резултати на световно ниво тук, съобщават от Министерството на образованието.

Финансовите средства по програмата са дарени от технологичния сектор и ще осигуряват стипендии от 72 000 лв. на човек в рамките на четиригодишното му обучение. Това означава, че студентите ще получават 1500 лв. месечно.

Програмата на INSAIT прехвърля модела за първи път в България и Източна Европа, като съчетава четиригодишната бакалавърска програма по информатика във ФМИ на Софийския университет с изследванията на световно ниво в института INSAIT.

Чрез нея студентите ще бъдат подкрепени с месечни стипендии, за да се фокусират в образованието си, а същевременно ще работят по проекти в иновативни сфери, като големи езикови модели, компютърно зрение, роботика, машинно обучение, алгоритми и др.

Отделно програмата EXPLORER включва както платени летни изследователски стажове в INSAIT, така и инженерни стажове в развойните отдели на високо-технологични компании.

Програмата е финансирана с дарения от индустрията. Зад EXPLORER застават: фондация „За пример“, основана от ръководството на SiteGround, технологичният гигант Amazon Web Services, Man Group, Фондацията Лъчезар Цоцорков, LAUNCHub Ventures и LatticeFlow. Техните дарения са над 1 млн. лв.

Кандидат-студентите вече могат да кандидатстват, като финалният срок за подаване на необходимите документи е 17 март. Необходимата информация може да бъде открита на сайта на INSAIT.

„Това е моделът за насърчаване на младите умове“

Програмата беше представена в понеделник в Министерски съвет от министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, ректора на СУ проф. Георги Вълчев, декана на ФМИ на СУ проф. Мая Стоянова, научния директор на INSAIT проф. Мартин Вечев, изпълнителния директор на Института Борислав Петров, както и представители на водещи български и световни технологични компании.

Според образователния министър проф. Галин Цоков тази инициатива свързва водещ български университет и един от най-иновативните научни институти с бизнеса и именно това е моделът на бъдещето развитие на висшето образование.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.mediapool.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!