19 юли 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Евгени Георгиев извади кръста от водите на Стара река

bogoyavlenie 2024
Пещера. Петима смелчаци скочиха във водите на Стара река, за да извадят Светия кръст на Богоявление
Снимка : peshteraprim

С тържествен водосвет на духовниците от пещерската околия отбелязаха днес Йордановден. Тази година ритуалът се извърши на централния мост в града. Отслужена бе света литургия оглавена от свещеноиконом Любомир Троянов. Десетки бяха жителите и гостите дошли тук за да ознаменуват пречистващата сила и животворна енергия на водата.

Снимка : peshteraprim

Литийното шествие премина през пл.“България“, съпроводено от желаещите да станат съпричастни с големия празник. В спасяването на светия кръст се включиха петима младежи, надеждно доказали, че са кръстени в лоното на православната църква. Тук бяха кметът на Община Пещера Йордан Младенов, екипът му, Васил Филев- председател на Общински съвет- Пещера, общински съветници, общественици, културни деятели.

Снимка : peshteraprim

Бял гълъб пусна в небето Йордан Младенов.

В Християнството гълъбът символизира Светия дух и избрания от Бог посланик между физическото и духовното царство. А Господ създал гълъба толкова бял, за да може да прогонва Сатаната от Земята.

Снимка : peshteraprim

24-годишният Евгени Петров Георгиев улови кръста, след три години в опит да се гордее с днешния си успех. “ За поредна година скачам и искам да призова  всеки  – и млади, и по-възрастни българида спазват традициите, да уважават църквата и светците, да участват в спасяването на кръста всяка година и да не се отказват. „, каза Евгени минути след като улови светинята. Той пожела на всички пещерци да са живи и здрави.

Снимка : peshteraprim

Йордан Младенов също пожела на съгражданите си да са здрави, да имат много хубава година. „Да бъдат верни на православието, да спазват и уважават българските обичаи“. Малко по- късно, духовниците влязоха в сградата на Общината за да осветят кабинета на градоначалника. „Г-н Младенов, днес вие чествате своя имен ден. Тук сме да измолим Божията благодатна помощ и подкрепа за Вас и семейството Ви, за съработниците, с които осъществявате идеите си и за пещерското население. Божията милост и благодат да бъдат над Вас, Бог да Ви дава душевни и телесни сили, за да ръководите мъдро и проспериращо градът ни. За мирни и благи години!, нарече отец Любомир Траянов.

Снимка : peshteraprim

„Традицията отново да се съберем на този голям празник се пази и тачи. Традициите ни учат на отговорност. Запазват човешкото в нас. Община Пещера работи в единение с православната църква, стремим се да подпомагаме делата й, да пазим българщината за идните поколения. Благодаря, че в хубаво и в лошо църквата е до нас- Общинско ръководство, Общински съвет, съветници, администрация и граждани. Ще продължим заедно да се молим за  Божията помощ и подкрепа за да продължим напред“, каза Йордан Младенов пред присъстващите.

Снимка : peshteraprim

И днес традицията беше спазена. Младенов пожела на Евгени да е здрав, успешен, да е късметлия. И го дари с парична сума за берекет и добър старт в живота. А момчето с кръст в ръка, придружен от свещеник, тръгна по домовете.

Така гласи традицията– да поръси с осветената вода всяка къща за да изчисти жилището от нещастие и беди, да направи по-добри и човечни стопаните, защото чудесата на Господ се случват само там, където са очаквани.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!