29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Отбелязваме 176 години от рождението на поета-революционер Христо Ботев

botev

Днес отбелязваме 176 години от рождението на Христо Ботев.

По традиция в днешния ден в Калофер ще  бъдат поднесени венци и цветя  пред паметника  на майката на великия българин  Иванка Ботева, намиращ се в двора на музея. Ще прозвучи и първото Ботево стихотворение „Майце си“. След митинга поклонение,  пред мемориалния комплекс „Христо Ботев“, извисяващ се над града, ще бъде положен „Гирлянд на славата“.

Ботев е роден на 25 декември 1847 г. (нов стил 6 януари 1848 г.) в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Христо Ботйов Петков, известен като Христо Ботев, е български национален герой – революционер, поет и публицист. Продължител на делото на П. Хилендарски, Раковски и Васил Левски.

Априлското въстание го подтиква да създаде чета, на която става войвода. От Гюргево се качва с част от четата на кораба „Радецки“ и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 г. е последният тежък бой – привечер след сражението куршум пронизва Ботев.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!