24 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

За няколко часа Стара река се освободи от 300 чувала смет

meche otpadaci

[dropcap]П[/dropcap]ещера. Акция за почистването на коритото на Стара река, в участъка от Пещера до Батак се проведе в съботния ден. Около 100 малки и големи доброволци от Пещера и Пазарджик се събраха за да покажат, че нетърпимостта към онези, които умишлено или лекомислено замърсяват околната среда е достигнала критична точка.

Организатори на инициативата са риболовно сдружение „За Стара река“. Гражданската проява на младите хора от Пещера получи подкрепа от „Биовет“ АД и Община Пещера. По време на събитието доброволците работиха при спазване на противоепидемичните мерки. „Биовет“ осигури ръкавици, дезинфектанти, ботуши и чували за отпадъците. Общината се ангажира с осигуряване на транспорт за извозване на сметта събрана в района от ВЕЦ „Пещера“ до паркинга на ресторант „Рибката“.

Преди участниците да започнат да събират съкровищата от ненужните вещи, стари гуми за коли, пластмасови бутилки, картонени и пластмасови чашки за кафе, кенчета от бира и енергийни напитки, получиха инструктаж за начина, по който ще протече почистването от Николай Христов- организатор на събитието.

Николай Христов

„Всеки следващ път ставаме все повече, обещаващ е факта, че се включват цели семейства, а опазването на околната среда се превръща в мироглед за младите хора“ каза той и подчерта, че от публикации на местни и регионални медии инициативата е привлякла вниманието на съмишленици от региона.  Акцията е основно за участъка Пещера – Батак, ние вече няколко пъти чистим, това замърсяване е от години. Очевидно е, че държавата сама не може да се справи и ние искаме да помогнем. “ – допълни още Николай Христов.

Мариян Христев

„Събитието бе отворено за всички желаещи. Тази година почистването е по-мащабно, това е само първата стъпка. Ще продължим да поправяме грешките на недобросъвестни хора. Днес пътуващите ни окуражават със звуков сигнал или вдигната ръка за поздрав. Утре може би някои от тях ще се включат в подобни инициативи. Ние често ходим за риба по реката и когато го правим – събираме, каквото може, но боклуците са в огромни количества.“ – каза Мариян Христев познат на пещерци със своята гражданска позиция за чистотата.

Сред участниците в събитието днес бяха и изпълнителният директор на „Биовет“ АД – Ангел Желязков и кметът на Община Пещера – Йордан Младенов.

Йордан Младенов
Кмет на Община Пещера

„Идеята е заразителна и е радващо, че младите хора от Пещера и не само, се включиха. Ще извозим отпадъците с техника и служители на ОП „ЧПОИ“. Трябва да се работи в две посоки – да не цапаме не само в града, а и извън него. Има санкционирани нарушители до момента, но е нужна съвест и още по-голям самоконтрол. Трябва да е чисто и на улицата, и у дома, и на местата за пикник. Тук има служители на Общинската администрация, които сами пожелаха да се включат в почистването.“ – заяви кметът на Пещера – Йордан Младенов.

 

„Много мои колеги се включиха в инициативата на сдружение „За Стара река“, защото се чувстват част от местната общност и имат отношение към чистотата на околната среда. Ние приехме да подкрепим начинанието, защото смятаме, че всяка отговорна фирма и всеки отговорен човек би постъпил по този начин. Осигурили сме ръкавици, чували, дезинфектанти, минерална вода и ботуши за участниците, понеже има участъци, които са силно затрънени, а също така и места в реката, където водата е донесла като наноси много отпадъци. Нашата подкрепа не свършва дотук и днес, планирали сме и осигуряването на зарибителен материал за реката, който ще бъде пуснат във водите на Стара река в началото на следващия месец.“ готови сме да подкрепим и други инициативи.“ – каза изпълнителният директор на „Биовет“ АД – Ангел Желязков.

 

Над триста чувала със смет е крайният резултат от направеното добро днес. Събитието цели да се въвлекат местни общности, ученици и доброволци, фирми и партньорски организации, граждани, които да правят почиствания поне няколко пъти в годината. Да ангажираме гражданите дългосрочно в идеята за чиста околна среда е част от мисията и на Peshtera prim.

 

Диалогът между включилите се участници относно  състоянието на Стара река, но и на повечето паркови пространства и това чия отговорност са и защо има толкова много мини-бунища ще продължи. Това си обещаха организатори, съмишленици, доброволци. Защото онези, които искат чиста и спретната околна среда и място за почивка стават все повече.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!