21 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

11 декември – Световен ден на тангото

tango

През месец декември любителите на тангото отново отбелязват Световния ден на тангото на 11 декември. Тази дата е избрана неслучайно, тъй като на нея са родени двама от най-емблематичните фигури на този чувствен танц и музикални стил – Карлос Гардел и Хулио Де Каро.

Карлос Гардел, роден през 1890 г., е бил певец, композитор и актьор, известен с изразителния си глас и страстните изпълнения на тангото. Той създава много популярни песни и става символ на този музикален жанр.

Хулио Де Каро, роден през 1899 г., е бил цигулар и композитор, който играе важна роля в развитието на инструменталната музика в рамките на тангото. Той съчетава класическите музикални елементи с традиционните звуци на тангото, създавайки уникални произведения.

Световният ден на тангото предоставя възможност за почитателите на този страстен танц и музика да се съберат и споделят своята любов към него. Иво Парушев, организатор на събитията, посветени на Световния ден на тангото в България, разказа за историята и значението на танца.

По неговите думи историята на тангото е обвита в мистерия, а стилът се формира в края на ХIХ в. в Аржентина. Този танц е смесица от различни мелодии и ритми, внесени от имигрантите в страната. В него се отразяват влияния от италианската канцонета, кубинската хабанера и африканското кандомбе. Танцът започва да се танцува в бедните квартали на Буенос Айрес през началото на ХХ век и постига своята златна ера през 30-те до края на 50-те години. Това е период, през който мнозина известни музиканти в Аржентина се посвещават на този жанр.

След този период обаче, с идването на хунтата в Аржентина към края на 50-те и началото на 60-те години, тангото бива постепенно изместено и цензурирано. Но към края на ХХ век, то преживява ренесанс и продължава да привлича любители.

Иво Парушев подчерта важността на тангото – като част от културното наследство. Този танц и музикален стил се превръщат в носител на историческа и културна ценност, което ги предпазва и ги прави все по-живи и актуални в съвременния свят.

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!