02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си спомним за Мелина Меркури

Melina Mercuuri

Мелина става международно известна с филма „Никога в неделя“ (1960), режисиран от съпруга ѝ Жул Дасен. След военния преврат в Гърция през 1967 година посвещава голяма част от времето си на лобиране в Западна Европа и САЩ срещу хунтата. През седемте години на диктатурата тя е най-известна като един от най-големите критици на военния режим.

Диктаторите й отнемат гръцкото гражданство,  конфискуват  собствеността и правят опит за убийството й в Генуа. Нехаейки към последствията, тя продължава да се бори до падането на военната хунта с речи, интервюта, записи, шествия, концерти, гладни стачки.През 1974 г. се завръща в страната и се присъединява към ПАСОК.

Тя е министър на културата в правителствата на Андреас Папандреу (1981-1989 и 1993-1994). Меркури пази този пост цели 8 години. От тази позиция тя изпъква с пламенната си битка за връщането на откраднатите мраморни фризове от Партенона, които в момента се намират в Британския музей.
Нейна беше идеята и тя постави основите на Новия музей на Акропола.

През далечната 1960 г. енигматичната гъркиня Мелина Меркури изпява „Децата на Пирея”. Песента я прави световно известна. Песента й до днес е химн на Панатинайкос.

Умира в Ню Йорк на 6 март 1994 година от рак на белия дроб.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!