02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Църквата почита българския новомъченик Свети Игнатий

curkva sveta nedelya kapitan dimitrievo

На 8 октомври църквата почита българския новомъченик Свети Игнатий Старозагорски. Според всеобщо мнение Апостола на свободата Васил Левски е приел именно неговото духовно име Игнатий поради това, че три години от 1855 г. е учил в Старозагорското църковно училище. Там Левски научил за живота и подвига на българския светия, вдъхновил се е от неговия мъченически път за българщината и вярата в Христа и оттам е решил да приеме неговото монашеско име и небесно застъпничество. Това се случва на 7 декември 1858 г., когато Апостола на свободата приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“.

Три дни след мъченическата смърт на Св. Игнатий старецът Григорий откупил мощите на мъченика и на 20 октомври пристигнал с тях в Света гора. През годините покрай тях са ставали чудеса на изцеление. Днес главата на светия преподобно мъченик Игнатий Старозагорски се пази в светогорския манастир „Свети Пантелеймон“. През 2016 г. в старозагорския квартал „Самара“ бе тържествено осветен храм, посветен на Свети Игнатий. При строежа на църквата бликнал извор с вода от дълбочина 33 метра.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://telegraph.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!