29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

СТД “ Купена“ организира безплатни, организирани посещения на пещера „Снежанка“

tabela peshtera snezhanka

Пещера. СТД “ Купена“ организира безплатни, организирани посещения на пещера „Снежанка“ за всички ученици и горните групи на детските градини от общините Пещера и Брацигово. Жестът за безплатно посещение е по повод обявените от дружеството „Дни на отворените врати“.

„С този си жест искаме да покажем на повече млади хора това творение на природата и да привлечем интереса на младежта към уникалната природна забележителност. „, каза за Peshteraprim Иван Гълев- председател на дружеството. Решението на Гълев за акцията е подкрепено от Управителния съвет на сдружението.

„Групите за посещение ще се приемат всеки ден от седмицата, без 30 октомври и 1 ноември. На разположение ще бъдат двама екскурзоводи, които ще запознаят посетителите с карстовото образувание.  Членове от пещерняците ще инструктират посетителите за безопасното преминаване и ще оказват помощ по време на изкачване по пътеката до пещерата.“, каза още Гълев.

Информация и повече за инициативата децата на Пещера и Брацигово да посетят пещерата може да получите на тел. : 0896 715 972

Идеята за провеждането на посещенията до „Снежанка“ е дошла след разговори на Гълев с преподаватели и директори на пещерските школа. „Стряскащо е, че едва 5% от учениците и децата от града са посетили подземния бисер на Родопите. От личните си наблюдения за този сезон съм констатирал ниска активност и интерес сред подрастващото поколение. Едва 6 са децата избрали този маршрут това лято.“, коментира тревожната статистика Иван Гълев.

Пещера „Снежанка“ е разположена в Баташката планина и се намира на 5 км от град Пещера. След отклонението от главния път от град Пещера към град Батак, има около 2 км тесен асфалтиран път, по който трудно се разминават два автомобила. По асфалтирания път се стига до паркинг, където може да оставите автомобила си. Пещерата е труднодостъпна (около 25 минути нагоре по стръмна екопътека с дължина 830 метра).

Името си „Снежанка“ пещерата получава заради оприличени пещерни форми наподобяващи приказната героиня.

Открита е през 1961 година случайно от пещерняци, които за първи път влезли в нея в 9:00 часа сутринта и излезли късно вечерта, запленени от красотата ѝ. Дължината ѝ е 145 м, с постоянна годишна температура 9 градуса. Пещера „Снежанка“ е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!