09 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

70-годишна жена беше оперирана с новата лазерна система на Урологично отделение

mbal pazardzhik

Пазарджик.70-годишна пациентка беше оперирана с ново поколение лазер за разбиване на камъни, с който вече разполага Урологично отделение на „МБАЛ-Пазарджик“. Мини- инвазивната интервенция продължи около 30 минути и премина успешно, съобщи началникът на отделението д-р Стоил Томов, който извърши операцията.

Преди две седмици болната жена постъпва по спешност за лечение в Урологично отделение. Тя е приета със силни болки и висока температура. Преглед показва, че има запушен бъбрек от доста голям камък с размер около 1.5см.

DSC 0025„Наложи се в условията на спешност да отпушим бъбрека на пациентката, което става чрез поставянето на уретерален стент. Камъкът се намираше в пикочопровода, близо до пикочния мехур. Тогава не го извадихме и не сме пристъпили към разбиването му, тъй като бъбрекът беше възпален и с инфекция, и целта с поставянето на стента беше да го отпушим“, обясни д-р Томов. След антибиотична терапия се пристъпва и към операцията за лазерно разбиване на камъка,който се оказва, че не се вижда на рентгенова снимка, което означава че няма как да се разбие с апарат за извънтелесно разбиване на конкременти.

„Операцията протече много гладко. Установихме, че камъкът се е вградил в тъканите, което е доста опасно, тъй като това може да доведе до допълнително запушване на бъбрека и нови инфекции. С помощта на лазера успяхме да разбием камъка на много ситни фрагменти, които се изхвърлят с урината, и се надяваме, че пациентката вече няма да има проблеми. Използвах специални инструменти за проникване в тялото на пациентката през уретрата, а лазерният лъч се движеше по-специално оптично влакно, което е с много малък диаметър. Така успяхме да направим пряк контакт между лазера и камъка, който се раздроби с помощта на отделената енергия “, разказа д-р Томов.

DSC 006870-годишната жена вече е изведена от операционна и ще бъде изписана от отделението след ден.
Д-р Стоил Томов благодари на екипа, с който работи по време на операцията и на анестезиолозите, които водеха  анестезията на болната и следяха състоянието й. Той изрази надежда, че ще има възможност с новата апаратура да помогне на още много пациенти, които имат здравословни проблеми, но се страхуват да се подложат на операция. Д-р Томов е категоричен, че лазерната операция е много добър съвременен метод за лечение, при който рисковете от усложнения са минимални.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!