03 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Приемат заявления за предоставяне на еднократни помощи за ученици

uchenici

От тази година този вид помощ, отпускана за покриване на част от разходите при подготовката на ученици в началото на учебната година ще получават и родителите  на децата записани във втори, трети и четвърти клас, независимо дали училището е държавно, общинско или частно, при положение, че децата живеят постоянно в страната и не са настанени за отглеждане извън семейството. Досега я получаваха само семействата на ученици, записани в първи и осми клас.

За учебната 2023/2024 година размерът ще бъде 300 лв., а в област Пазарджик от този вид помощ ще могат да се възползват родителите на близо 10 500 деца, които трябва на 15 септември да влязат в класните стаи в първи, втори, трети, четвърти и осми клас. Най-много заявления се очакват за община Пазарджик – 4427 и община Велинград – 1734.

Сумата ще се изплаща на два пъти, като половината от размера може да бъде получена след влизане в сила на заповедта за отпускане, а остатъкът – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. За получаването на втората част от помощта не е необходимо повторно подаване на документи.

Помощта се предоставя без значение от размера на доходите на родители и осиновители, на приемни семейства и семейства на близки и роднини, за децата, настанени по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето, както и настойник/попечител, който отглежда детето.

Документи се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес на правоимащите лица, след записване на детето в съответния клас, но не по-късно от 15 октомври на 2023 година. Изключение се прави в случаите, в които поради здравословни причини, установени с протокол на ЛКК, детето не може да започне училище, но за не повече от 6 месеца от започване на съответната учебна година.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!