04 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Концертът в крепостта „Перистера“ доведе любимата певица на Ники Гъгов в Пещера

blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov
blagotvoritelen koncert niki gugov

Пещера. Над триста души се събраха в крепостта Перистера за да подкрепят осемгодишният Ники Гъгов и неговото семейство от Пещера. Благотворителният концерт е първият по рода си в града и е организиран от Центъра за личностно развитие – ОДК – гр. Пещера.

Снимка : peshteraprim

С песните на Тони Димитрова стартира събитието, а тя успя да внесе много настроение и разпя публиката. Бургазлийката е приела да участва в концерта след като научила, че песните ѝ се отразяват благотворно на Ники, който е диагностициран с аутизъм.

Снимка : peshteraprim

Семейството твърде дълго време отказвало да приеме, че детето е с ментални проблеми, а днес майката Катя Гъгова сподели, че колкото по-рано родителите се доверят на специалистите, толкова по-успешна ще бъде терапията.

Изплаках всички сълзи, които имам. Мислех, че съм подготвена за този концерт, но се оказа, че не съм. Не очаквах да дойдат толкова много хора. В момента Пещера е вълна от съпричастност, аз я усещам навсякъде където отида. Това ме подкрепя емоционално. Искам да изкажа огромната си благодарнот на всички специалисти, които в момента работят с Ники, както и на неговата учителка г-жа Якофова от НУ“Михаил Каролиди“, която прояви огромно търпение и разбиране, благодарение на това днес детето ни е сред своите връстници и се опитва да общува с тях както всички останали деца.

Снимка : peshteraprim

Заболяването е много тежко и изисква цялото време на поне един човек от семейството, при нас започна когато детето беше на три години. Едва го приехме и когато осъзнахме този факт детето започна да върви напред. Започнахме да четем за аутизма всички вкъщи, решихме, че няма да се предаваме. И искам да посъветвам родителите, които не приемат, че детето им е аутист да размислят, защото това е единственият начин  да му помогнат. До седемгодишна възраст Ники беше на пасирана храна, той не умееше да я дъвче. Навсякъде тръгвах с буркани с ядене.

Снимка : peshteraprim

В момента, в който започнахме барокамерите, бяха ни подарък, детето започна да чувства, буквално. Няма да забравя момента, в който ми каза, че ме обича. Миех чиниите вкъщи и той дойде при мен, докосна ме по ръката и ми каза: „Мамо, обичам те.“ Не беше го правил до този момент, никога. Започна да чувства водата, той нямаше чувствителност. И от тогава не сме спирали, нито процедури, нито терапии, каквито и средства да ни коства на цялото семейство. Не съм силна, изплаках всичките си сълзи. “ – разказва Катя. И допълва, че детето посещава Сензорната стая (тя е създадена от „Биовет“ АД) в Дневния център за деца с увреждания и всички възможности за лечение, които се предлагат от социалните заведения в града и в Пазарджик.

Снимка : peshteraprim

Всяка терапия е от полза, а семейството също трябва да бъде много мобилизирано, за да има резултат. Баба му е личен асистент в училище, аз също много работя с него. Аз изплаках сълзите си тези дни, защото не съм вярвала, че толкова много хора ще откликнат на концерта. Предстоят нови операции и терапии на Ники, а ние нямаме финансовата възможност да ги осигурим и днес съм толкова благодарна на всички – на изпълнителите, на организаторите, на всички добри хора, които отделиха от своето, за да помогнат на нашето дете.

Снимка : peshteraprim

Каквото и да предстои напред ние ще направим всичко възможно детето да се чувства добре. Най-голямата радост за Ники е да слуша песента за морето на Тони Димитрова. Тя го вдъхновява и той обича да рисува докато я слуша. „Приготвила съм по една рисунка за всички изпълнители и се надявам тя да им хареса. Той рисува с голямо удоволствие, а другото хоби е да наблюдава буболечките. „ – казва още Катя.

Снимка : peshteraprim

Държавата не оказва помощ на родителите на деца с аутизъм. Помагат специалистите от социалните центрове.

Снимка : peshteraprim

„Когато се запознавах с аутизма разбрах, че всеки ден трябва да свикваш с нови неща, детето трябва да се социализира. Аз не деля едното си дете от другото, никога не съм крила, че Ники е осиновен, малко след като той дойде у нас, аз забременях. Има Господ и всичко, което се случва в този живот не е случайно. “ – добавя майката.

Снимка : peshteraprim

Малкият Ники Гъгов е с диагноза детски аутизъм, интелектуален дефицит, моторна дисфракция, деформация на ходилата. Извършена е операция на лявото ходило и предстои оперативна намеса на дясното краче. За подобряване на състоянието му са необходими серия от процедури – кислородотерапия, дълга рехабилитация и допълнителни посещения при терапевт, логопед за които семейството на детето не разполага с необходимите средства. Стотици деца в България страдат от аутизъм, заболяването е обявено за нелечимо, а родителите на такива деца не срещат финансова подкрепа от държавата. Да бъдеш родител на дете с аутизъм е ежеминутна грижа.

Снимка : peshteraprim

Кметът Йордан Младенов също бе сред хората на концерта. „Благодаря ви, че днес всички ние днес сме тук заедно за да подкрепим едно пещерско семейство. Благодаря ви, че за сетен път Пещера показа, че сме единни и ръка за ръка, можем да застанем зад добри каузи. “ – каза Младенов. той благодари на организаторите и фирмите подкрепили начинанието. „Благодаря, че сте тука и Ники може да получи своята възможност. Поклон пред всички вас, гордея се с добрите ви сърца! Нека днес бъдем с усмивка и отворени към доброто! Желая ви да бъдете здрави!“ – каза още Младенов.

Концертът бе подкрепен от Община Пещера, „Биовет“ АД, верига магазини „Лазур“, ОДК – Пещера, Динакорд – Пловдив, печатница „Дачев“, фирма „Геци – Атанас Щерев“, фирма „Диас“ – Димитър Щерев, магазин за цветя „Феличе“ – Мария Кехайова, фотостудио Драгомир Тетереков.

Снимка : peshteraprim

Сумата събрана от покупката на билети възлиза на 16 035 лв.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!