06 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ученици от Гимназията с уникално класиране в предприемаческа програма

su_sv_kl_ohridski

Пещера. Андон Георгиев и Емилиян Аликовски от СУ „Св. Кл. Охридски“ са в първата десетка на най-добрите проекти на стартъп платформата „Тийноватор“.

В сайта на тази платформа е посочено, че с участието си в програмата учениците ще придобият знания и умения с помощта на менторите си, ще участват в реални бизнес ситуации – от проектирането на продукта си през търсене на инвеститори до окончателното му реализиране в производството.

Андон и Емилиян създадоха Green Mind – интелигентната саксия, която сама се грижи за растението, като позволява дистанционно да бъде контролирана средата, в която то вирее.

В приложение се настройват видът и сортът на растението в саксията, след което тя сама се грижи за него според нуждите му. Осветеността, влажността на почвата, температурата – всичко това може да бъде проверено онлайн – само с няколко докосвания на екранчето на смартфона. В сайта на продукта (https://greenmindshop.com) е записано:

„Нашата интелигентна саксия е проектирана да бъде изключително енергийно ефективна. Имаме две различни опции: дизайн, захранван от батерии, който може да издържи до един месец без зареждане, и plug-in дизайн, който може да продължи толкова дълго, колкото е включен в контакт. И двата варианта предлагат ниски разходи за енергия, така че можете да спестите пари, докато се грижите за вашите растения. Нашият енергийно ефективен дизайн гарантира, че можете да се наслаждавате на зелените си площи, без да се притеснявате за високите сметки за енергия.“

Андон научава за тази програма през миналата година, докато е на обучението „Академия за лидери“ заедно с още двама ученици от Гимназията. Отстрани може да изглежда, че тази информация е достигнала до него случайно. Но всъщност креативност на Андон го отвежда и до Съвета на децата, и до „Академия за лидери“.

В календара на „Тийноватор“ има две ключови събития – Уикенд на идеите (през януари 2023 г.) и финално състезание (на 20 май).

През първия етап екипите защитават своите идеи пред жури от инвеститори, което определя първите три проекта в 12 категории. След този етап остават 400 ученици от първоначалните 700.

Андон Георгиев и Емилиян Аликовски печелят награда за най-добра презентация.  Едно от предимствата на презентирането е и облеклото на отбора – риза в един и същи десен и марка. Хрумката за това се появява случайно – докато обсъждат представянето си в някакъв МОЛ. Това показва, че за успеха имат огромна тежест и детайлите. А идеята за самата саксия е резултат от отговорностите, които са имали вкъщи – да се грижат са стайните растения, докато родителите им са на почивка. (Явно неслучайно казват, че мързелът е двигател на прогреса 😉.)

След Уикенда на идеите организаторите разпределят на случаен принцип менторите на отборите. Учениците пишат на изпълнителния директор от съветите на какви специалисти се нуждаят, а той ги насочва към подходящи хора. Пещерският отбор има шанса да попадне на наставник, който е в ТОП 30 на предприемачите в класацията на списание „Форбс“.

Следва реализирането на проекта. Саксията е от биоразградим материал и е направена на 3D принтер, като разходите са поети от учениците. Следва поставянето на сензори за влажност, температура, светлина.

Прототипът е готов за финала, на който влиза в десетте най-добри разработки. Предстоят преговори с инвеститори за промишленото му производство.

Андон Георгиев и Емилиян Аликовски имат вече и онлайн магазин (https://greenmindshop.com), в който има пълна информация за продукта.

Заедно с това те продължават да гледат напред – към система за онлайн отглеждане на стопански растения и към инкубатор на семена.

Валентин Стоянов

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!