28 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Сведохме глава пред паметта на избитите Априлци

pametnik byalcha_3

Пещера. Представители на Пещера, Брацигово, Радилово и Капитан Димитриево отново почетоха паметта на тринадесетте въстаници, избити на 11 май 1876 г. в местността Бялча. Цветя бяха поднесени и от Съюза на сержантите и офицерите от запаса и резерва, както и от СУ „Св. Кл. Охридски“ – Пещера.

Марена Вачкова припомни случилото се в страшната нощ преди 147 години, като разказа спомените на оцелелия по чудо Кочо Топалов:

„След жестокото клане в Батак, въстаниците в Брацигово разбират, че скоро въстанието ще бъде потушено и за да запазят населението ще трябва да се предадат. На 8 май 1876г., Турската войска е вече в Брацигово. По заповед на пашата се предават оръжията, запалват селото и залавят Петлеков, който жестоко изгарят на клада.Някои от въстаниците успяват да се скрият в гоата, други са арестувани и изпратени в затвора в Пловдив.

На 10 май турците залавят Кото Топалов, Томо Андонов, Димитър Пенев, Илия Гешев, Димитър попов, Никола П. Коев и Тодор Андонов от Радилово и Илия Пертъчев, Иван Колев, Ангел Церовеца, Ангел Дуков и Спас Чанакчиевеца от Брацигово, общо 1-12 души и ги отваждат в Пещера. Към полунощ ги изкарват , за да ги вадят към Пазарджик и точно тук на чешмичката на Бялча, разделят Брациговци и Радиловци и започва клане.

Кото Топалов след удар във врата изгубва съзнание и турците решават, че е мъртъв. Той е единственият успял да се спаси по чудо. След като се прибира в селото  разказва за случилото се. Тогава успяват да приберат телата, а след  Освобождението на тази дата започват да се събират радиловци и брациговци, за да се поклонят и дадат почит на загиналите.

Днес, отново след 147 г., ние потомцита сме тук, за да почетем паметта на героите. Поклон и вечна памет !“

Вачкова благодари на учениците от Пещерската гимназия, които преди три години поеха шефство над паметника и заедно с Община Пещера възродиха традицията на общото поклонение пред героите.

 

Валентин Стоянов

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!