29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

От 1 юни : Месечните социални помощи ще бъдат обвързани с линията на бедност 

zname pomosht

От 1 юни отпускането на месечните социални помощи ще бъде обвързано с линията на бедност.  Промяната става възможна след като служебното правителство одобри промените в правилника за прилагане на закона.

Ще се разшири обхватът на хората, подпомагани от държавата, ще има и увеличение на размерите на помощите.

Промените предвиждат от 1 юни, че когато човек на месечно социално подпомагане започне работа, той ще продължи да получава още три месеца и помощта от държавата. Еднократната социална помощ за покриване на извънредно възникнали нужди също ще е с нов размер. Сега тя се определя като петкратния размер на гарантирания минимален доход, а от 1 юни тази помощ е до 3 пъти линията на бедност.

„Размер на помощта ще се увеличи малко повече от четири пъти – от 375 лева на 1512 лева“, обясни вицепремиерът Лазар Лазаров.

За разлика от сега, след 1 юни от помощи няма да се лишават хора с деца, които не ги ваксинират или те не посещават редовно училище.

„Лицата да могат да ползват социални помощи, но с редуциран размер на помощта. Намалено е и количеството на обществено полезния труд от 14 дни по четири часа дневно на 40 часа месечно“, каза Лазаров.

Подаването на заявления за отпускане на социална помощ ще може да се прави във всяка дирекция социално подпомагане по избор на човек.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://bnr.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!