12 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Цветница е

venec

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници – Вход Господен в Ерусалим. Дни преди своята Кръстна смърт Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Множеството го приветствало с палмови клони.

Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки.

Празникът се нарича още Връбница или Цветница и е с най-много именици у нас – над 346 хиляди души.

Евангелските текстове разказват как при последното си идване в Йерусалим, Христос бил посрещнат царствено и с почести, предсказани от старозаветните пророци. Мнозина искали да видят този, който възкресил Лазар предишния ден.

С възторжени възгласи и палмови клонки, деца и възрастни приветствали Спасителя. В злоба и завист негодували първосвещениците, които се сговорили да убият него и Лазар.

„Господ влиза на осле в Ерусалим. Надявам се ние да го посрещнем в сърцата си, а не да кажем „разпни го“ и да сме винаги с него.“

Като спомен за тържественото събитие в свещения град е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Те се отнасят по домовете за благословение.

Празнуваме всички, които сме с имена на цветя, с имена на дървета. Ще отида на литургия, ще съпреживея големия празник, след което ще отпразнувам своя имен ден„.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!