02 май 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си спомним за Георги Минчев

svesht
80 години от рождението на Георги Куртев, по-известен като Георги Минчев

Роден е в София на 9 април, през 1943 г. Завършва специалност „Външна търговия“ във ВИИ „Карл Маркс“ (днес УНСС). Като студент печели Първа награда на фестивала „Златният Орфей“ с прочутата песен на Борис Карадимчев и Богомил Гудев „Бяла тишина“ в акомпанимент на „Щурците“ и струнен квартет „Димов“.

Снимка : фейсбук

Пее от началото на 60-те години. Той е един от основоположниците на българската рокмузика (заедно с Бъндараците). През 1967 г. работи с Щурците, а през 1968 – 1969 г. със Сребърните гривни. По това време пее кавъри на Клиф Ричард, Джери Лий Луис, Елвис Пресли и Литъл Ричард. Най-известните песни на Георги Минчев от ранното му творчество са „Бяла тишина“ (с която печели Мелодия на годината и Първа награда на фестивала „Златният Орфей“), „Снегът на спомена“ и „Сребърни ята“.

Механичното пиано на Георги Минчев. Експонат от Националния политехнически музей, София.

 

Завършва „Международна търговия“, а по-късно и телевизионна режисура в Брюксел.
Музиката явно е била по-близо до сърцето му от търговията и режисурата, защото още като студент отива в Слънчев бряг и грабва статуетката „Златният Орфей“. А освен, че печели първо място, песента му „Бяла тишина“ става „Мелодия на годината“ – 67 и песента става емблематична за няколко поколения българи.
Когато той показва, че има сериозни намерения към жената, която е до него в последните години от живота му, тя (наскоро загубила съпруга си) му казва:
Гоше, аз съм просто едно самотно момиче.“
На което той отговаря:
А аз съм едно самотно момче…“
Ето и някои от неговите рефрени:
„Имах много жени, но бях с тъмни коси и ги возех на такси…“
„Бях беден, но никога наведен…“
„Пътят беше стръмен и тесен, но аз го минах с песен…“
„За тези трийсет години видях добро и лошо, но за приятелите стари си останах просто Гошо…“
„Ако вече не мога да пея, значи няма защо да живея…“
Георги Минчев си отиде на 18 февруари 2001г.

За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!