26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

На 16 март отбелязваме Международният ден на астрономическите обсерватории

observatorya

Денят е празнуван за пръв път през 1990 година в Италия по инициатива на Асоциацията на италианските астрономически обсерватории. През 1994 г. – и във Франция, а през 1995 г. – в още 6 европейски държави. Целта е разпространение на знанията по астрономия.

Обсерваторията е място, предназначено за научни наблюдения на земни и небесни явления. Обсерватории се строят за целите на астрономията, климатологията, геологията, метеорологията, океанологията и вулканологията.

Националната астрономическа обсерватория Рожен е открита официално на 13 март 1981 г.,

Редовната наблюдателна дейност по научни програми датира от септември 1980-а. Разположена е на родопския връх Рожен, на 1750 м надморска височина и на около 25 км от град Смолян. Тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите и въобще в този район на Югоизточна Европа. Роженската обсерватория е оборудвана с 4 телескопа.

 


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!