15 юни 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Международен ден на пощальоните и куриерите. Пещера е имала поща от 1880г.

poshta

16 февруари е обявен за Международен ден на пощальоните и куриерите. На този ден празнуват хората, благодарение на които писмата и пратките ни достигат до своите получатели. Още в древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай съществува добре развита държавна пощенска връзка, която се осъществява с пешеходци или конници посредством щафета. Днес куриерските услуги са неизменна част от всекидневието ни.

Peshteraprim припомня, че първата поща в Пещера е открита на 1 февруари 1880г., в къщата на Никола Гаджев /източната страна на бившето кино/. Организира се поща за селата чрез селски куриери , предимно местни пъдари, пише в книгата си „Енциклопедичен речник на Пещера“ Анастас Б. Пунев.

До 1890г., пощата се пренася два пъти седмично от Татар Пазарджик, а след това три пъти. Пренасянето става с кон или с муле и се възлага чрез търг.

На 1 януари 1975г., Пещера се сдобива с пощенски код. Състои се от 4 цифри: първата е номерът на пощенската зона, първата и втората означават номера на пощенския район, първата, втората и третата- номера на пощенския микрорайон, четирите цифри заедно  означават номера на населеното място. Пощенският код на Пещера е 4550.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!