19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

МБАЛ-Пазарджик се включи в международния проект „Angels“

mbal pazardzhik

Пазарджик. Екипи на Неврологично отделение, Спешно отделение, Отделението по образна диагностика, Клинична лаборатория на МБАЛ-Пазарджик и на ЦСМП-Пазарджик се включиха в обучение чрез симулация. То се реализира в рамките на международната Инициатива Angels. Целта на световния проект е да се подобри лечението на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт.

Пациент на Неврологично отделение  участва като доброволец, за да може различните звена на практика да покажат в реално време своите действия. 67-годишният мъж е приет с инсулт на 6 февруари, но при него е загубено ценно време и  не е могло да се приложи тромболиза, коментира д-р Айша Дурльова от Неврологично отделение. Изпуснат е т.нар. „златен час“ от началото на инсултните симптоми. Болният  е закаран първо при личния лекар, оттам е насочен към кардиолог и чак след това е откаран към болницата. Изгубени са повече от четири часа до приемането му в Неврологично отделение. Самият пациент видя какъв е пътят за приемане след получаване на първите симптоми на инсулта.

„При първите симптоми, които са: внезапно нарушение на говора и едностранно затруднено движение на крайниците, не трябва да се чака да премине, а веднага се звъни на тел. 112 и се постъпва в болница, за да може да реагираме бързо и приложим необходимото лечение за възстановяване на проходимостта на засегнатите мозъчни съдове“, обясни д-р Дурльова. Неврологът, който консултира болния в Спешно отделение преценява дали може да се приложи тромболиза. Тя заяви, че участва в този проект, защото иска да е от полза на повече пациенти.


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!