29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Да си спомним за Татяна Лолова

naroden teatur sf

На 10 февруари през 1934 г. в София се ражда една от емблемите на българското кино и театър – актрисата Татяна Лолова.

Снимка : bnr.bg

Днес, в 11 ч., в столичнияквартал Гео Милев бе направена символичната първа копка, с която стартира изграждането на „Градината на Татяна Лолова“, в памет на личността и таланта на Царицата на българската комедия, предават от БНР.

Идеята е на кмета на район Слатина, като в проекта са участвали и хората от квартала. В градинката предстои да се изгради и малка сцена, на която децата да могат да играят и да изнасят представления – детайл, който със сигурност щеше да се хареса на винаги усмихнатата Татяна Лолова.

„Градината на Татяна Лолова“ ще се намира на ул. „Андрей Николов“ 22, в близост до мястото, на което е живяла.

В същото време на филмовия фестивал Master оf Art, който започва в София, Пловдив, Варна и Стара Загора, също ще се почете паметта на великата актриса. „Ще отбележим тази дата сфилма „Пеещи артисти“. Татяна Лолова беше муза на този творчески проект, в същото време се оказа и неин последен творчески проект“, разказа артистичният директор на Фестивала Найо Тицин за БТА.

Актрисата е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“. И отново в Сатиричния театър (от 1989).

Безкрайно скромна и добронамерена, Татяна Лолова не крие, че освен на таланта си, дължи своята шеметна кариера на добрите хора, които са видели нещо в нея и са й подали ръка.

„Много рано останах без баща. Майка ми също си отиде млада, но толкова много хора са се грижели бащински и майчински за мене, че съм щастлив човек.

Тя играе на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл „DUENDE“ по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина. Пак там играе в постановките: „Старомодна комедия“ от Алесей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър.

Истинска любов към живота, безкрайна жизнерадост и неумолима вяра в доброто и в хората– това носеше Татяна Лолова в себе си и това е, с което даряваше публиката си.

Татяна Лолова ни напусна на 23 март 2021 г., оставяйки незаличима следа в сърцата на българите и в историята на родното изкуство.

 

 

 

 

Източник : /https://www.edna.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!