29 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

В Пещера винаги е имало пчелари, днес се броят на пръсти

hardworking bees on honeycomb in apiary

Пещера. Православната ни църква отбелязва паметта на свещеномъченик Харалампий Чудотворец, който и до днес е почитан като настойчив застъпник за хората при болести, бедствия и всякакви тежки беди. В деня на неговата памет, се освещава първата реколта мед.

В Пещера винаги е имало пчелари. Практикува се старо, по-късно и модерно пчеларство, но за създаване на организация не се и помисля, може би, защото за пещерските граждани пчеларството минава за любителско любителско, допълнително занимание, а не професия.

Снимка : pixabay

Преди Освобождението кошерите са от върбови пръчки и борови клонки, измазани отвътре с говежда тор, а отвън с глина. Рояците се ловели с маточина. Медът се вадил като се унищожавали пчелите, най-често чрез потопяване във вода. След това медът се отделял чрез изстискване с ръка или с дървен валяк. Восъкът бил много търсен за направата на свещи.

Едва на 3 март 1931г., се основава дружество от 14 души пчелари. Избира се управителен съвет с председател Георги Ст. Гечев /1888-1951/, секретар-касиер Георги Ив. Раков, съветници Петър Ив. Грънчаров, Атанас Стоилов и Васил Л. Йовчев, контролен съвет : Яни К. Бойкинов, Спас Янакиев и Ангел Щ. Кукушев.

От 25 до 30 август 1934г. се провежда Шести Всеславянски пчеларски конгрес в Белград и изложба. Пещерска околия е представена със съчинението в ръкопис на учителя в Столарското училище в Батак Георги Коларов „Кошерът Дадан – Блат“- единствен награден със златен орден.

Снимка : pixabay

Един от първите пионери на модерното пчеларство в Пещера е Георги Ив. Вълков, направил първите два кошера „Дадан -блат“ /1900/ и създал пчели от 51 кошера.

През 1858г., има едва 486 пчелни семейства. Най-високият връх в развитието на пчеларството в нашия край е през 1954г., кошерите са 2 262 броя, от които разборни са 1875.

 

 

 

Източник : / Енциклопедичен речник Пещера, автор Анастас Б. Пунев


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!