26 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Държавна награда „Свети Паисий Хилендарски“ за академик Людмил Стайков

lyudmil staykov 22.......

Пещера-София. Министър-председателят Гълъб Донев ще връчи годишната държавна награда „Свети Паисий Хилендарски“ на академик Людмил Стайков. Бележитият филмов режисьор и преподавател в НАТФИЗ, който е сред основоположниците на кинообразованието в България, ще бъде отличен за своя изключителен принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Церемонията по награждаване ще се състои днес, от 16 ч в сградата на Националния исторически музей.

Годишната държавна награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерския съвет от 2000 г. Тя се присъжда за стимулиране на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Носителят й за тази година беше определен от комисия по избора с председател акад. Юлиан Ревалски, председател на Българската академия на науките.

Професионалният път на акад. Людмил Стайков, който преди месец навърши 85 години, започва от театралната сцена на Бургаския и Младежкия театър. В БНТ създава редица документални филми за върхови постижения на българското музикално, балетно, оперно и фолклорно изкуство. Филмовите му творби постигат изключителна популярност сред милиони зрители. Трилогията „Хан Аспарух“ се превръща във феномен на 80-те години. Подобна е и съдбата по-късно на „Време разделно“ по романа на Антон Дончев, определен с анкета на БНТ за филм на столетието.

През годините филмите на Людмил Стайков представят България на десетки международни фестивали по цял свят. Акад. Стайков е носител на множество награди, както и на ордена „Академични палми“ на Френската република.

Снимка : peshteraprim

Peshteraprim припомня, че с Решение № 462 от 22.11.2002г. на Общински съвет- Пещера, Л. Стайков е обявен за „Почетен гражданин“ на Пещера. На 5.05.2022г., кметът на Пещера Йордан Младенов връчи на акад. Стайков плакет за „Дарител на Общината“.

Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!