16 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Почина големият български писател Антон Дончев

svesht

Авторът на „Време разделно“ е издъхнал във Военномедицинска академия след тежко боледуване, съобщи БТА.

Снимка : mediapool.bg

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас. Завършва гимназия във Велико  Търново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от поста на съдия във Велико Търново и се отдава на писане.

Първият му самостоятелен роман – „Сказание за времето на Самуила“, е публикуван през 1961 г.

Втората му книга – „Време разделно“, е написана през 1964 г. Именно тя го прави известен само за 41 дни, както самият той отбелязва.

Романът е превеждан и издаван в чужбина. Екранизиран е в две части с подзаглавия „Заплахата“ и „Насилието“ през 1987 г. от режисьора Людмил Стайков.

В последното си интервю пред бТВ преди четири години акад. Дончев казва, че му е мъчно за това, което става в България.

„Ние приказваме зле, студено, без сърце, а това не е нашият език. Това, което се случи в момента в България – българи да се изправят срещу българи, да стане наистина едно време разделно… Не може да имаш българско сърце и да не ти е мъчно за това, което се случва“, казва тогава писателят.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://www.mediapool.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!