19 април 2024
Peshteraprim – заедно водим с истинска добавена стойност - не стойност на намерениятаЗА НАС

Ученици на проф. Величко Минеков искат улица на негово име в Пазарджик

prof velichko minekov

Пазарджик. Бивши студенти – ученици на проф. Величко Минеков, поискаха да има улица на негово име в Пазарджик. Това съобщиха от местното Дружество на художниците.

„Уважаеми съграждани, подкрепете идеята на Инициативния комитет за именуване на улица/алея в Пазарджик, както и централния площад в родното му село Мало Конаре в чест на почетния гражданин на нашия град професор Величко Минеков“, пишат инициаторите и уточняват, че подписката в подкрепа на идеята е в Галерия „Георги Машев“ в града.

Проф. Величко Минеков е роден в пазарджишкото село Мало Конаре на 13 октомври 1928 г. Учил е във Втора мъжка гимназия в Пазарджик. Учи скулптура при професор Андрей Николов. Завършва художествена академия – София през 1954 г. Дългогодишен преподавател във ВИИИ „Николай Павлович“, а от 1976 до 1983 г. е и ректор. Работи в областта на скулптура портрет, фигуралната композиция, монументалната и монументално-декоративна скулптура, а също и малка пластика.

Голяма колекция от творби на проф. Минеков притежава Пазарджик – рисунки и малка пластика, които сега са експонирани в галерия „Станислав Доспевски“ и монументални творби, намиращи се в градинката пред театъра.

 

 

 

 

 

 

Източник : / https://offnews.bg


За нас

www.peshteraprime.com е уеб–базирана система, предназначена за публикуване на новинарски материали, PR материали, интервюта, репортажи, прессъобщения, реклама и др. Достъпът до този сайт е изцяло безплатен.


mitkoivon@abv.bg

0895 509 089, 0897 444 651


Сайтът ни използва бисквитки, за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този го, Вие се съгласявате с Общите ни условия

error: Съдържанието е защитено !!!